БЪЛГАРИЯ С ЧЕТИРИ МЕДАЛА – ЗЛАТЕН, СРЕБЪРЕН И ДВА БРОНЗОВИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ, ПРОВЕДЕНА В ПАРИЖ ОТ 21 ДО 30 ЮЛИ 2019 Г.

В международната година на периодичната таблица на химичните елементи, учебната 2018/ 2019 година във Франция е обявена за „Година на химията от началното училище до университета“. Вниманието към химията е свързано, както с фундаменталното й значение за всички сфери на живота, така и с двете световни събития, които се проведоха във Френската столица: 47-я Световен конгрес на IUPAK и 100 годишнината му /05 – 12 юли 2019 г./ и 51-та Международна олимпиада по химия /International Chemistry Olympiad/ - 21 – 30 юли 2019 г.

В оспорвана битка с участници от 85 страни, Евгени Стателов, 12 клас от ЕГ „Пловдив“ завоюва златен медал, Камен Петров, 12 клас от НПМГ – сребърен медал, а другите ни двама състезатели Михаил Паскалев, 12 клас, НПМГ и Дамян Францов, 11 клас, СМГ - бронзови медали. Състезателната част на Международната олимпиада се проведе в Националното училище по физическа химия и биология /Lycee Pierre – Gilles de Gennes/ в Париж в два дни. На 24.07.2019 год. участниците работиха над практически проблеми, а на 26.07.2019 г. решаваха теоретически задачи.

Тържественото връчване на наградите се състоя в „Maison de lа Сhimie“ на 29.07.2019 г.

За Евгени, Камен и Дамян Международната олимпиада по химия е второто престижно състезание за тази учебна година. На проведената месец април Международната Менделеевска олимпиада Камен е златен медалист, а Евгени и Дамян сребърни медалисти.

Постиженията, от които изпитваме гордост са резултат от таланта, вложения труд, постоянството, както на самите състезатели, така и на техните учители и ръководители: Лулчо Попов - учител по химия в ЕГ "Пловдив", Людмила Михайлова - учител по химия в НПМГ и Ани Василева - учител по химия в СМГ. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и доц. д-р Пенка Василева от ФХФ към СУ „Климент Охридски“.

На първо и второ място в олимпиадата се класираха участници от Китай, а на трето място участник от Корея.

Отборът ни се завръща днес 30.07.2019 г. в 14 часа, с полет от Париж.

Снимка

слайдшоу БЪЛГАРИЯ С ЧЕТИРИ МЕДАЛА – ЗЛАТЕН, СРЕБЪРЕН И ДВА БРОНЗОВИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА ОЛИМПИАДА ПО ХИМИЯ, ПРОВЕДЕНА В ПАРИЖ ОТ 21 ДО 30 ЮЛИ 2019 Г.

Слайдшоу

Добави в слайдшоу