Национална ученическа конференция  „Модел на Народното събрание Гимназия Сесар Вайехо“

 

 

Ученици от 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо” избраха Деня на будителите, за да осъществят една своя идея, родена преди около половин година. Вдъхновени от участието си във формата MUN (Model United Nations), те организираха „Конференция МНС” – Модел на Народното събрание. Целта на това първо по рода си събитие беше да симулира дейността на едноименната институция, като даде възможност на учениците да се запознаят със спецификата на работата й, да обсъждат актуални проблеми на българското общество, да откриват решения за преодоляването им, да усъвършенстват уменията си да комуникират и да водят дебати. Конференцията даде пример как функционират институциите и гражданското общество в демократичната държава.

Патрон на събитието беше г-жа Цвета Караянчева – председател на Народното събрание. В приветственото си слово, с което откри конференцията, тя подчерта колко е важно да се съхрани духът на парламентаризма и пожела на учениците да бъдат дръзки в своите мечти, да вярват в себе си и да приемат смело предизвикателствата на живота. 

Антония Антонова, Румяна Панайотова, Божидар Панайотов, Радина Кръстанова, Васил Михайлов, Марио Пасев, Габриела Владимирова, Десислава Петкова, Милвия Крумова, Красимир Дойчинов и Аспарух Иванов влязоха в ролята на народни представители и председатели на парламентарни комисии. Те не само бяха модератори на дискусиите, но и като дванайсетокласници, които скоро ще напуснат училището, предадоха своя опит на  учениците от другите випуски, така че МНС „Сесар Вайехо” да се превърне в традиция.

Гости на конференцията и активни участници в дебатите бяха ученици  от СУ „Васил Левски” в гр. Елин Пелин, заедно с техния директор г-жа Радка Арнаудова, както и Анита Тонева – възпитаник на нашата гимназия, която влезе в ролята на председател на Парламента.

МНС „Сесар Вайехо” доказа по безспорен начин, че младите хора в България могат да бъдат мислещи и активни участници в демократичното общество, а Денят на будителите придоби ново измерение, като припомни не само великите възрожденци от миналото, но и разкри едно ново поколение на бъдещето.

Благодарим на всички, без чиято помощ това събитие нямаше да бъде същото:

  • г-жа Цвета Караянчева, Председател на Народното събрание на Република България;
  • г-жа Елена Георгиева, директор на 157 ГИЧЕ „Сесар Вайехо”;
  • Мартин Хаджидимитров, Татяна Валентинова и Петя Петкова – ментори на „депутатите”;
  • всички учители и ученици от училището, които оказаха организационна и логистична помощ;
  • г-жа Елена Каменова, г-жа Стефка Александрова, г-н Иво Пехливанов от Пресцентъра на Народното събрание.
  • Минерална вода „Бачково“

Снимка

слайдшоу Национална ученическа конференция  „Модел на Народното събрание Гимназия Сесар Вайехо“

Слайдшоу

Добави в слайдшоу