Пореден успех на Международната олимпиада по физика в Тел Авив Израел

Юбилейната 50-а Международна олимпиада по физика (МОФ) в Тел Авив се проведе между 07 и 15 юли. Състезателните дни бяха 09 и 11 юли, след които българските национали очевидно имат повод за гордост, защото на награждаването в неделната вечер и петимата ни физици се окичиха с медали.  Сред конкуренцията от близо 80 държави от цял свят, българските ученици спечелиха два сребърни и три бронзови медала.

Съставът на националния ни отбор по физика 2019 и техните отличия са:

Георги Мирославов Александров, 12 кл., СМГ – сребърен медал

Иво Владиславов Петров, 11 кл., СМГ - сребърен медал

Алексадър Пламенов Проданов, 9 кл., ППМГ Казанлък, - бронзов медал

Владимира Пламенова Иринчева, 12 кл., ПЧМГ – бронзов медал

Васил Николов Николов, 10 кл., ПЧМГ София – бронзов медал

Ръководители на отбора са проф. Мирослав Абрашев (Физически факултет, СУ) и гл.ас. Нено Тодоров (Физически факултет, СУ).

Състезателната част на МОФ се провежда в рамките на 2 дни - теоретичен (3 задачи в няколко физични направления, за 5 часа) и практически (една или две задачи с 5-часова продължителност) кръгове. Задачите се традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

От 1967 г. до 2019 г. - включително - отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и участват във всички издания на олимпиадата досега.

Снимка

слайдшоу Пореден успех на Международната олимпиада по физика в Тел Авив Израел

Слайдшоу

Добави в слайдшоу