ПРОДЪЛЖАВА УСПЕШНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОТБОРИ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОЛИМПИАДИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ!

Нови медали – златен, три сребърни и бронзов от Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, проведена от 02 – 10 август в град Кещей, Унгария.

 

Петимата ни състезатели се завръщат с медали завоювани в сериозна конкуренция с 254 участници от над 40 отбора от цял свят: Георги Александров – СМГ – златен медал; Петър Димитров – НПМГ, Любомир Шойлев и Петър Димитров – ППМГ, Бургас – сребърни медали, а Владимира Иринчева от ПЧМГ, София – бронзов медал. И петимата ни състезатели през учебната 2019/ 2020 год. завършиха средното си образование.

Опит и отлична подготовка по астрономия, физика и  математика са в основата на традиционното достойно представяне на българските ученици в най-престижното състезание по астрономия и астрофизика.

Златният медал на Георги Александров го прави двукратен златен медалист след изключителното му представяне в олимпиадата през 2018 г. в Пекин. Не може да се подмине й фактът, че за Георги Александров и Владимира Иринчева Международната олимпиада по астрофизика е трето участие за учебната година, след Международната олимпиада по физика в Тел Авив и Европейската олимпиада по физика в Рига, откъдето състезателите ни също се завърнаха с медали - сребърен и златен - Георги и бронзови - Владимира.

 

Международната олимпиада по астрономия и астрофизика /International Olympiad on Astronomi and Astrophysics - IOAA/ е трудоемко и сложно състезание, което се провежда в няколко тура – три индивидуални и един отборен:

  • Теоретически тур - състоящ се от 15 кратки въпроса и 2 или 3 дълги въпроса, с продължителност 5 часа за решаване;
  • Анализ на данни - задача, базирана на хартия или компютър, за анализ на действителни данни, получени от професионални астрономи, с продължителност 4 часа за решаване;
  • Наблюдателен тур - въпроси, свързани с пряко наблюдение на небето (в реалното небе или в планетариум), разпознаване на звезди, съзвездия, мъглявини, големи кръгове и др.;
  • Екипно състезание: отделно състезание, в което националните отбори са поставени да изпълняват огромна задача, включваща както индивидуални, така и групови усилия, с теоретически и / или практически разсъждения.

 

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в ПЧМГи Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.

През октомври предстои и 24-ата Международна олимпиада по астрономия в Пятра Нямц, Румъния.

В настоящия материал е ползвана информация и от СООПН.

Снимка

слайдшоу ПРОДЪЛЖАВА УСПЕШНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ОТБОРИ В МЕЖДУНАРОДНИТЕ ОЛИМПИАДИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ!

Слайдшоу

Добави в слайдшоу