Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София отбеляза 30 години от създаването си

Представители на ИТ компании и образователни институции споделиха успешни практики за ефективно сътрудничество по време на конференцията „Училище – университет – бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора“. Събитието беше организирано от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София по повод 30-тата годишнина от създаването му и цели да представи добри примери за сътрудничество между училище, университет и бизнес в най-бързо развиващия се сектор на икономиката – информационните и комуникационни технологии.

Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев отправи приветствие към участниците в събитието. В специално видеообръщение към участниците Еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество г-жа Мария Габриел поздрави ТУЕС за юбилея и за отличните резултати на училището. Ректорът на Техническия университет – София чл.-кор. проф. дтн Георги Михов също приветства участниците в събитието.

По време на събитието ученици от ТУЕС представиха свои проекти в сферата на роботиката, компютърните игри, виртуалната реалност, изкуствения интелект и машинното самообучение. Един от демонстрационните роботи на ТУЕС – Сани, приветства гостите на събитието.

 От името на ТУЕС бяха връчени почетни отличия за личности, организации и компании, допринесли за развитието на училището през последните години. Сред тях са Министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, Омбудсманът на Република България г-жа Мая Манолова, съветникът на Президента г-жа Валентина Танева, столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева.

По време на дискусионната част на събитието беше представен моделът на работа на ТУЕС в партньорство с ТУ – София и ИТ бизнеса, благодарение на който ТУЕС се разпознава като водещо технологично училище в България. Представители на компании и организации от ИКТ сектора представиха своя опит и добри практики в работата си с училища и университети.

ТУЕС е създадено като експериментално училище към Факултета по електронна техника и технологии на ВМЕИ „Ленин“ (днес Технически университет – София) през 1988 г. С годините училището се доказа като успешен и добре работещ модел, създал гръбнака на днешната ИТ индустрия в България. Професионалисти, завършили ТУЕС днес заемат водещи позиции в български и международни ИТ компании, изявяват се като успешни предприемачи, лидери и иноватори в най-бързо развиващия се сектор на икономиката в България.

 

Снимка

слайдшоу Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София отбеляза 30 години от създаването си

Слайдшоу

Добави в слайдшоу