Да направим майските празници уникални за града ни!

Изх. № РУО1-9000/27.04.2020 г.

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/ УВАЖАЕМИ ГОСОПОДИН ДИРЕКТОР,

В навечерието сме на месец май – един от най-красивите и знакови за българската просвета и култура месеци, изпълнен с много емоции за всички българи. Празниците в училищата ни винаги са свързани с възпитанието в чувство на родолюбие, духовност, признателност, толерантност, национална принадлежност и гордост. Виртуална среда, не само че няма да попречи на тази традиция, а ще я обогати. С писмо № 9105-144/24.04.2020 г., вх. РУО1-8816/24.04.2020 г., министърът на образованието и науката обяви май за месец на образованието.

 

Екипът на РУО – София-град се обръща към съвременните будители, днешните ученици и учители, за да покажем, че те са истински творци, познаващи миналото, но уверено гледащи в бъдещето, стъпващи върху традициите, но ползващи съвременните технологии. Удовлетворени от постигнатото до момента, но мотивирани в търсене и прилагане на нови ресурси за усвояване на знания, формиране на умения и развитие на компетентности, всички Вие се справяте успешно в новата среда за електронно обучение.

Нашата идея е през този слънчев май да отбележим по различен, но интересен и креативен начин празниците, които предстоят, а те не са никак малко:

1 май – Международен Ден на труда.

3 май – Международен ден на свободата на печата.

3 май – Международен ден на Слънцето.

5 май – Международен ден за правата на хората с увреждания.

6 май – Гергьовден – Ден на храбростта.

8 май – Международен ден на Червения кръст и на Червения полумесец.

9 май – Ден на Европа.

11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий.

12 май – Международен ден на медицинските сестри.

15 май – Международен ден на семейството.

17 май – Международен ден на информационното общество.

18 май – Международен ден на музеите.

20 май – Международен ден на метрологията.

21 май – Международен ден на културното многообразие за диалог и развитие.

22 май – Международен ден на биологичното разнообразие.

24 май – Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост.

24 май – Европейски ден на парковете.

31 май – Международен ден без тютюнопушене.

Да не забравяме и че през месец май голяма част от училищата честват своите патронни празници.

Екипът на РУО – София-град е уверен, че Вие вече обсъждате интересни идеи и форми, в които ще се включат ученици, учители и родители, и подкрепяйки Ви споделяме и нашите идеи:

  1. 1 май – Международен Ден на труда: парад на професиите – представяне на възможности за кариерно развитие в професията. Темата дава възможност да се проследи професионалната реализация на учениците във висши учебни заведения, успешна кариера в бизнеса, работа във фирма, а така също и настоящите ученици могат да представят свои разработки и постижения.
  2. 6 май – Гергьовден – Ден на храбростта: виртуална изложба от рисунки на ученици по темата; конкурс за написване на есе от ученици на тема „Българийо, за тебе те умряха“ или „Героите от моето семейство“.
  3. 9 май – Ден на Европа: изработване от ученици на кратки видеоклипове като послание към бъдещето и публикуването им на сайта на училището на тема „Гласът на Европа на различни езици“ /до 2 минути/ на изучаваните в училището чужди езици.
  4. 11 май – Ден на светите братя Кирил и Методий: с почит към делото им да отбележим празника със самочувствието, че „ И ний сме дали нещо на света“.
  5. 24 май – Ден на българската просвета и култура, и на славянската писменост: виртуално шествие на талантите.

 

На сайта на РУО – София-град ще създадем рубрика, в която ще обединим направени от Вас публикации в интернет пространството и на Вашите сайтове, а също ще публикуваме и популяризираме изпратени от Вас материали за отбелязване на майските празници. За да отразим събитията в рубриката, е необходимо да ни изпращате заглавие, текст, подходящо изображение за публикацията, както и хиперлинк към Вашата публикация, ако има такъв.

Заедно със Столична община нека направим майските празници уникални за града ни! За най-активните училища и за най-оригиналните изпълнения ще има награди!

Вярвам, че заедно можем повече!

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА

РУО- СОФИЯ-ГРАД