ЕДИН ЗЛАТЕН И ЧЕТИРИ БРОНЗОВИ МЕДАЛА ОТ ПРОВЕДЕНАТА ОНЛАЙН ЕВРОПЕЙСКА ОЛИМПИАДА ПО ФИЗИКА EuPhO`20

В периода 20 – 26 юли 2020 г., в онлайн-формат, се проведе 4-тата Европейска олимпиада по физика EuPhO`20.

И петимата ни участници извоюваха медали: златен Александър Проданов (10 клас, ППМГ Казанлък), бронзови – Васил Николов (11 клас, ПЧМГ), Александър Илиев (11 клас, СМГ), Иво Петров (12 клас, СМГ) и Тодор Тодоров (12 клас, СМГ). Ръководители на отбора са Нено Тодоров и Георги Александров от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Учител по физика на Александър Проданов от ППМГ Казанлък е Теодоси Теодосиев, на Иво Петров и Тодор Тодоров от СМГ е Илиян Илиев, на Александър Илиев от СМГ – Стоян Бахчеванов, а на Васил Николов от ПЧМГ – Таня Михова.

Поздравления за постигнатите резултати и пожелания за още по-голям успех!

Четвъртата европейска олимпиада по физика EuPhO`20 трябваше да се проведе в SatuMare, Румъния от 2 до 6 юни 2020 г. при домакинството на Физическия факултет на Университета в Букурещ и местните власти на окръг Сату Маре с подкрепата на Министерството на образованието и изследванията на Румъния. По-късно организаторите обявиха, че състезанието ще се проведе в периода 20 – 26 юли 2020 г. в онлайн-формат.

Конкурсът е отворен за страни от Европа и извън нея. Всяка държава има право да изпрати един екип, състоящ се от до 5 ученици и един ръководител. Страната домакин има право да изпрати и втори отбор. Отборът на България бе определен въз основа на представянето на учениците в пета възрастова група /11. – 12. клас/ на националната олимпиада по физика, която се проведе на 28.07.2020 г.

Европейска олимпиада по физика (EuPhO) е състезание за ученици от гимназиалните класове. Явява се като допълнение към Международната олимпиада по физика (стартирана през 1967 г.), подобно на Азиатската олимпиада по физика (от 2000 г.) и на Иберо-американска олимпиада по физика (от 1991 г.).