Изложба в Семинарията на творби на семинаристите от курса по иконопис финансиран по програма „Занимания по интереси“ на МОН

На 22 юни т.г. в залата по иконопис на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя изложба на икони и дърворезба, напаравени от учениците на духовната ни школа. Изложбата бе открита от ректора на Семинарията архимандрит Пахомий. Изложените произведения са плод на едногодишното обучение в курса по иконопис, които е един от курсовете финансирани от Министерството на образование инакута по програма „Занимания по интереси“. Курсът е проведен от Елеонора Караиванска (иконописец и стенописец) и дърворезбаря Николай Иванов.

Традиционните вече курсове по иконопис и дърворезба са безплатни за възпитаниците на Семинарията и имат за цел да ги обогатят с познания в областта на християнското изкуство,  във възпитаване на добрия вкус и правилното разбиране на свещените образи в Православието,  а също и да им дадат възможност за придобиване на практически умения за изработване на традиционните византийски икони.

Архимандрит Пахомий поздрави семинаристите за труда им и техния последователен и неотклонен стремеж да се усъвършенстват по време на едногодишния курс. Той отбеляза, че въпреки трудностите причинени от Ковид-19-пандемията и дистанционното обучение, учениците са успели да усвоят много знания и да постигнат задоволителни и нагледни резултати. Той припомни на учениците, за делото на Седмия вселенски събор, както и че в древност мнозина християни са пострадали, защото са защитавали изобразяването и почитането на иконата.

Осем ученици от Семинарията бяха отличени с грамота за успешно приключване  на курсовете по иконопис и дърворезба за учебната 2020-2021 година.