В 68. СУ „Акад. Никола Обрешков“ беше открит Център по природни науки, изследвания и иновации „Рене Декарт“

На 31.03.2021 г. в 68. СУ „Акад. Никола Обрешков“ беше открит Център по природни науки, изследвания и иновации „Рене Декарт“. Проектът е реализиран по Националната програма „Изграждане на училищна STEМ среда“ на МОН. Кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков, заедно с доц. Найден Шиваров – директор на Националния STEМ център и директора на 68. СУ Румяна Парцова откриха новоизградения център като прерязаха лентата. На събитието присъстваха и ръководителят на програмата Наталия Михалевска, Петя Иванова от Регионално управление на образованието, зам.-кметът по образование в район „Искър“ Петър Моллов и други гости.

Центърът по природни науки, изследвания и иновации „Рене Декарт“ се състои от Зона природни науки, лаборатория, Зона за презентации, Зона по информационни технологии, Зона за занимания по интереси, Зона за свободни дискусии и релакс,  пространства за арт-работилници, Зона за подготовка за учители.

Различните образователни зони осигуряват условия за 6 режима на учене, които са предпоставка за формиране на култура за иновации и реализация – подобрява се образователната среда чрез използване на технологиите в образованието, развиване на ключови компетентности, иновативни програми за обучение на учители и младежки инициативи и проекти.

Целта на реализацията на проекта е да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като предостави всички необходими условия за провеждането на съвременно и качествено STEM обучение: проектно-базирано обучение, обучение по научни теми, дигитални изкуства и креативност, обучение за формиране на технологични решения, работа в екип, критично мислене. Новоизграденият център дава възможности за промяна в образователната среда, учебното съдържание, преподаването, организацията и управлението на образователния процес и е насочен към всички ученици с интегрирането на различни предмети и видове подготовка.