ДВА СРЕБЪРНИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ ОТ МЕЖДУНАРОДНАТА МЕНДЕЛЕЕВСКА ОЛИМПИАДА, 13 – 18 ЮЛИ 2020 Г.

Носители на отличията са Дамян Францов от СМГ и Павел Николов от МГ Пловдив. Малко не достигна другите ни двама състезатели в отбора Георги Недялков (СМГ) и Теодор Маслянков (СМГ) да вземат бронзови медали.

Дамян Францов, 12 клас е ученик на Ани Божикова – учител по химия в СМГ, а 11-класниците от СМГ – Георги Недялков и Тодор Маслянков  са ученици на младият учител по химия Борис Толев.

Поздравления за нашите състезатели и техните ръководители – доц. д-р Христо Чанев и гл. ас. д-р Даниела Цветкова от ФХФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и учители – Ани Божикова и Борис Толев от СМГ!

По план 54-та Менделеевска олимпиада по химия /International Mendeleev chemistry olympiad/ трябваше да се проведе в края на месец април в столицата на Унгария – Будапеща. Така тя щеше де се превърне в първата Менделеевска олимпиада, която се провежда зад пределите на страните от бившия СССР. Пандемията от коронавируса измени първоначалния план и наложи провеждането й в онлайн-формат.

Организацията на събитието беше осъществена от Химическия факултет на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“, благотворителен фонд Андрей Мелниченко и Минерално-химическата компания „ЕвроХим“.

Международната Менделеевска олимпиада е едно от най-значимите състезания по химия в света за ученици. „По статут тя не отстъпва на Международната олимпиада по химия (IChO), а по нивото на състезателните задачи я превъзхожда“- отбеляза председателя на международното жури професор Валентин Ненайденко, завеждащ катедра органична химия на Химически факултет на Московски държавен университет „М. В. Ломоносов“.

С най-добро представяне е отборът на Русия, който спечели 8 златни и 2 сребърни медала. Абсолютен първенец на Международната Менделеевска олимпиада по химия е 11-класника от Челябински регион Иля Чайка.

Съгласно предварителните договаряния през пролетта на 2021 год. в град Будапеща ще се проведе следващата 55-та Менделеевска олимпиада.