Дейности по проект „Образование с наука“ на Института по физика на твърдото тяло към БАН

Изх. № РУО1- 1767/ 22.01.2020 г.

ДО ДИРЕКТОРИТЕ

НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

 

Във връзка с писмо на БАН с вх.№ РУО1-1157/ 16.01.2020 г., Ви уведомявам, че в Института по физика на твърдото тяло е създаден кабинет, където се извършват експерименти, демонстриращи по забавен начин, за ученици от III до VII клас, основни физически закони и явления, като закон на Ом, разпространение на светлината, магнитната индукция и др. Кабинетът е създаден по проект „Образование с наука“ между БАН и МОН.

За учениците от VIII до XII клас се предлагат лекции, дискусии и посещение на лабораториите в Института, които разполагат с уникално за страната оборудване и разработени модерни технологии в областта на оптиката и спектроскопията, лазерната физика, акустоелектрониката, микроелектрониката, нанофизиката, биофизиката и др.

В Института по физика на твърдото тяло се намира и кабинетът на академик Георги Наджаков, открил фотолектретното състояние на веществото, вписано под №1 в Държавния регистър на откритията. През 2014 год. кабинетът на академик Наджаков е обявен от Европейското физическо дружество за историческо място в културното наследство на Стария континент. Кабинетът с експерименти, лабораториите и кабинетът на първия български откривател могат да бъдат посетени за лекции и демонстрации след предварително договаряне с проф. Албена Паскалева, ръководител на проекта.

Приложение: Информация за дейностите по проект „Образование с наука“ на Института по физика на твърдото тяло към БАН. (Scan_20200127_130834)

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО – СОФИЯ-ГРАД