Комисия за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от Закона за предучилищното и училищното образование, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства

Изх. №РУО1-9161/28.04.2020 г.

 

ДО ДИРЕКТОРИТЕ

НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

 

В изпълнение на чл. 95, ал. 3 от Наредба № 10/01.09.2016 г. на МОН за организация на дейностите в училищното образование, на чл. 140, ал. 1 и чл. 142, ал. 4 от Наредбата за приобщаващото образование, на заповед № РД 09-706/31.03.2020 г. /Приложение 2/ на министъра на образованието и науката за утвърждаване на организация на дейностите по приемане на ученици в осми клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2020/2021 г. и писмо на МОН с вх. № РУО 1-7842/07.04.2020 г., Ви уведомявам, че определената със заповед на началника на РУО – София-град Комисия за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства ще приема документи в определените в Наредба № 10/01.09.2016 г. на МОН за организация на дейностите в училищното образование срокове – от 04.05.2020 г. (понеделник) до 21.05.2020 г. (четвъртък) в условията на извънредно положение, както следва:

I. Ученици по чл. 95, ал. 1 и ал. 2 от Наредба № 10/01.09.2016 г. на МОН за организация на дейностите в училищното образование с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства.

            Подаването на заявление и необходимите документи за насочване на учениците се извършва по избор на родителите чрез:

  1. Училището, в което към момента ученикът се обучава, при съдействие от Ваша страна за попълване на заявлението и окомплектоване на необходимите документи, които сканирани се изпращат от Вас чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ).
  2. Изпращане от родителите на целия пакет от документи /заявление и необходимите документи/ чрез куриер на адрес: 1303, гр. София, ул.“Антим I“, № 17, ет. IV, стая № 401, Регионално управление на образованието – София-град.

Родителите на учениците ще бъдат писмено уведомени от РУО – София-град за входящия номер, с който са заведени документите.

Представят се следните документи:

– заявление с подредени желания до председателя на Комисията за насочване (в заявлението се посочва задължително телефон за връзка с родител).;

– копие на протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия с приложени лична амбулаторна карта, медицински изследвания, епикризи и консултации, документиращи заболяването, или решение на районна експертна лекарска консултативна комисия – за учениците с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания;

– служебна бележка, удостоверяваща настаняването в центровете за настаняване от семеен тип – за учениците от домове за деца, лишени от родителска грижа, от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства;

– нотариално заверено копие от договор за настаняване на ученика в приемно семейство, съгласно чл. 27, ал. 5 от Закона за закрила на детето – за учениците, настанени в приемно семейство.

 

 

ВАЖНО!

В изпълнение на чл. 97 от Наредба № 10/01.09.2016 г. на МОН за организация на дейностите в училищното образование, насочването на учениците се извършва по Списък на хроничните заболявания, физическите и сензорните увреждания и показаните специалности от професии за насочване на ученици след завършено основно образование и по Списък на заболявания за приемане на ученици в профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии или СУ, утвърдени от министъра на здравеопазването и съгласувани от министъра на образованието и науката. При попълване на заявлението и подреждане на желанията следва да се има предвид, че учениците се насочват съобразно тежестта на заболяването и произтичащите от него ограничения. Комисията си запазва правото да изисква и допълнителни документи за уточняване на тежестта на заболяването.

Броят на посочените в заявлението желания е в зависимост от предпочитанията. Всеки отделен ред е отделно желание. Препоръчва се да бъдат не по-малко от три. Обръщам внимание, че при попълване на заявлението, при избор от Списъка на специалностите по професии, родителите следва да изписват в последователност номера на специалността, името на специалността и името на училището.

За консултации относно попълване на заявлението с подредени желания и за отговор на въпроси, за учениците с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства, Вие и  родителите на учениците можете да се обръщате:

  1. Към Силвия Пеева – председател на Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства, служебен телефон 02/9356093 и към инж. Златка Иванова – заместник-председател на Комисията, служебен телефон 02/9356072.
  2. Писмено – на електронна поща [email protected].

II. Ученици със специални образователни потребности, обучаващи се по индивидуални учебни програми с поставена оценка с качествен показател за първи учебен срок по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО, които ще получат удостоверение за завършен VII клас.

  1. Заявленията с подредени желания се подават от родителите, а при поискано съдействие от тяхна страна – и от Вас, на електрона поща на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – София-град (РЦПППО – София-град)  – [email protected],
  2. Останалата част от необходимите документи се изпраща от родителите чрез куриер или с препоръчана поща на адрес: 1574 гр. София, жк Слатина, ул. Владово № 1, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – София-град.

Родителите на учениците ще бъдат писмено уведомени от РЦПППО – София-град за входящия номер, с който са заведени документите.

             Представят се следните документи:

– две заявления с подредени желания (до председателя на Комисията за насочване и до директора на РЦПППО – София-град, като в заявленията се посочва задължително телефон за връзка с родител);

– оригинално медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика, за липса на противопоказания при кандидатстване по профил или по специалност от професия;

–  копие на документи, съдържащи информация за здравословното състояние и социалното положение на детето, документи, издадени от съда, както и други документи, които имат отношение към обучението и образованието на ученика;

– копие на протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия и/или решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) и/или на Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) с приложена лична амбулаторна карта, съдържаща информация за проведени изследвания, консултации, епикризи и други, които удостоверяват заболяването.

              Редът за насочване на ученици със специални образователни потребности, обучаващи се по индивидуални учебни програми с поставена оценка с качествен показател за първи учебен срок по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО, които ще получат удостоверение за завършен VII клас е в изпълнение на чл. 142, ал. 1 от Наредбата за приобщаващо образование, като Регионалният екип за подкрепа за личностно развитие на децата и учениците със СОП (РЕПЛРДУСОП) прави преценка на потребностите, личните интереси, мотивацията и възможностите на ученика за продължаване на обучението му в профил или в специалност от професия. Директорът на РЦПППО – София-град изпраща становището на РЕПЛРДУСОП в РУО – София-град към Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО.

ВАЖНО!

Комисията НЕ НАСОЧВА  ученици със специални образователни потребности, които ще получат свидетелство за основно образование и съответно се оценяват с количествен показател!

За консултации относно попълване на заявленията с подредени желания и за отговор на въпроси, за  ученици със специални образователни потребности, обучаващи се по индивидуални учебни програми с поставена оценка с качествен показател за първи учебен срок по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО, Вие и родителите можете да се обръщате:

  1. Към специалистите от РЦПППО – София-град, членове на Комисията, на телефон 0877183129 (за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч., в работни дни).
  2. Силвия Пеева – председател на Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от Закона за предучилищното и училищното образование, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства, служебен телефон 02/9356093 и към инж. Златка Иванова – заместник-председател на Комисията, служебен телефон 02/9356072.
  3. Писмено – на електронна поща [email protected].

В изпълнение на чл. 52, ал. 3 от Наредба № 10/01.09.2016 г. на МОН за организация на дейностите в училищното образование, до 03.05.2020 г. в рубриката „Изпити и прием на ученици“, на сайта на РУО – София-град ще бъде публикуван утвърдения държавен план-прием за ученици в осми клас в неспециализираните училища на територията на област София-град за учебната 2020/2021 г., Списък на хроничните заболявания, физическите и сензорните увреждания и показаните специалности от професии за насочване на ученици след завършено основно образование, Списък на заболявания за приемане на ученици в профилирани гимназии, профилирани паралелки в гимназии или СУ, утвърдени от министъра на здравеопазването и съгласувани с министъра на образованието и науката.

При отмяна на извънредното положение Комисията, в рамките на определения срок  до 21.05.2020 г., ще приема документи на ученици в сградата на РУО – София-град – ул.“Антим I“, № 17, ет. IV, стая № 406, съобразно допълнително обявен на сайта на институцията График.

В изпълнение на заповед № РД 09-706/31.03.2020 г. /Приложение 2/ на министъра на образованието и науката за утвърждаване на организация на дейностите по приемане на ученици в осми клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2020/2021 г., резултати от насочването ще бъдат обявени до 22.06.2020 г. в сградата на РУО – София-град /етаж IV/

 

Приложения:

  1. Образец на заявление до председателя на Комисията за насочване на ученици с хронични заболявания, с физически и сензорни увреждания, със специални образователни потребности по чл. 120, ал. 7 от ЗПУО, от домове за деца, лишени от родителска грижа, и от центровете за настаняване от семеен тип и ученици, настанени в приемни семейства.
  2. Образец на заявление до директора на РЦПППО – София-град

 

 

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД