Относно “Открита педагогическа практика по природни науки“

Изх. № РУО 1 – 11750/22.03.2022 г.

ДО

ДИРЕКТОРИТЕ

НА СТОЛИЧНИТЕ УЧИЛИЩА

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО/УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИРЕКТОР,

Уведомявам Ви, че в изпълнение на Годишния план за учебната 2021/2022 г. РУО – София-град организира открита педагогическа практика с учители по природни науки на тема „Прилагане на учебните програми по природни науки в първи гимназиален етап” – „Колко „силни“ са космонавтите, когато се завръщат на Земята?“. Откритата педагогическа практика е в VIII клас „Учене през Голям въпрос в 90 СУ” и ще се проведе с продължение на 15.04.2022 г., на 29.04.2022 г. и на 13.05.2022 г. в Стем центъра на 90 СУ от 09:00 до 10:00 часа. Учебните предмети, чрез които ще се интегрират дейности при работата са биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, български език и литература, чужд език (английски и испански език).

Практиката “Учене през Голям въпрос” започва с въвличане чрез споделяне  на конкретна история и предизвикателство, пряко свързани с темата с цел  да провокират любопитство и да мотивират учениците. Следва формулиране на хипотеза, която в процеса на работа бива потвърдена или отхвърлена. В следващите седмици от практиката учениците преминават през различни етапи: формиране на екипи за работа, планират дейности за проучване и събиране на информация, експериментиране и изследване, структуриране, обобщаване и анализ на резултати. Практиката завършва с представяне на финален продукт, с който се потвърждава или отхвърля хипотезата. Провежда се  автентично оценяване и рефлексия на процеса.

Тези, които проявяват интерес към описания модел могат да получат допълнителна информация от сайта на фондация “Темпо”: https://tempo.education/q-and-a/.

Моля да уведомите учителите по природни науки в повереното Ви училище, като при интерес от тяхна страна да съдействате за присъствието им, без нарушаване на учебния процес.

 

Д-Р ВАНЯ КАСТРЕВА

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД

 

МИЛЕН БАЛДЖЕВ

НАЧАЛНИК НА РУО

СОФИЯ-ГРАД

/съгласно заповед № РД 02-851/17.03.2022 г.

на началника на РУО – София-град/