Тренировка по адаптирани спортове посветена на Международния ден на хората с увреждания

На 3 декември 2020 от 10.00 до 12.00 ч. по повод Международния ден на хората с увреждания се проведе тренировка по адаптирани спортове за хора с интелектуални затруднения. Организатор на събитието беше Национална спортна академия „Васил Левски“, сектор „Адаптирана физическа активност в партньорство с Асоциация за развитие на българския спорт и Спешъл Олимпикс България. Гости имаше от Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

Специален поздрав към атлетите отправи Султанка Петрова, заместник министър на труда и социалната политика. Старт на тренировката даде доц. Йордан Донев, ръководител катедра „Водни спортове“ от името на проф. Николай Изов, ректор на НСА „Васил Левски“.

„Целта на тренировката е да отбележим символично Деня на хората с увреждания и да покажем солидарност с 1 милиард души на тази планета. Също така да се подчертае ролята и значението на физическата активност и спорта за физическото здраве и менталното развитие на хората с увреждания особено в условията на Корона вирус“, подчерта доц. Стефка Джобова, ръководител на магистърска програма Адаптиран спорт и приобщаващо образоване в НСА.

Атлетите демонстрираха своите отлични умения по баскетбол под ръководството на доц. Мариана Борукова, Катедра Баскетбол, волейбол, хандбал и треньор на обединеният отбор по баскетбол към НСА.

Всички се включих в усвояване на умения в нови спортове: хокей в зала, боче, и кърлинг.

„Въпреки ограниченията Спешъл Олимпикс България продължава да организира тренировки за атлети с интелектуални затруднения, тъй като спортът е изключително важен за развитието на редица умения, поддържането на добра физическа форма и по-успешното приобщаване на тези наши сънародници. Както всяко събитие през последните месеци, и днешната тренировка бе проведена съобразно всички правила и изисквания в условията на епидемиологичната обстановка“, сподели инж. Храбър Натов, председател на управителния съвет на Спешъл Олимпикс България.

„Част сме от отбора по баскетбол, откакто се сформира преди близо две години, но искаме да пробваме и други спортове. Спортуването е жизнено важно за физическото и психично състояние на дъщеря ми“, споделя Мария Димитрова, майка на атлета Мартина Стайкова.

Активно участие в тренировката взе Павел Савов, председател на Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт.

 

Ден на младите играчи в NBA, посветен на Спешъл Олимпикс

Тази година Международният ден на хората с увреждания съвпада с Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2020 (#EBW2020). По този повод в днешния ден младите баскетболисти могат да се присъединят към онлайн тренировката на Jr. NBA, посветена на младите играчи на Спешъл Олимпикс. Всеки може да се присъедини като се регистрира в приложението OWQLO за ‘Jr. NBA Special Olympics Day’ на 3 декември между 19 и 20.30 ч

Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2020  

Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2020 се провежда между 29 ноември и 6 декември. Очаква се 7000 играчи със и без интелектуални затруднения от 15 държави да се съберат за над 100 местни, регионални, национални и виртуални баскетболни събития. #EBW2020 се концентрира най-вече на това какво може да правите от вкъщи, както и Обединен баскетбол за младежи и 3×3 баскетбол. Мотото на #EBW2020 е „Всичко има значение“.

В България седмицата бе отбелязана с демонстрация на уменията от атлети и партньори по време на редовна тренировка на обединения отбор по баскетбол на НСА „Васил Левски“ и Спешъл Олимпикс България на 30 ноември 2020.

Снимки и видео от тренировките може да видите на www.fan.bg и https://www.facebook.com/sobulgaria.