В деня на буквите и писмеността РУО-София-град връчи своите награди

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май бе отбелязан традиционно и тази година с тържествено шествие и празничен концерт. По време на концерта на педагогическите специалисти от столичната образователна система бяха връчени почетните отличия „Неофит Рилски“ , с които министърът на образованието и науката ги удостои за професионалните им постижения, и наградите на Регионалното управление на образованието – София-град за принос и заслуги към столичното образование.

Министърът на образованието и науката Галин Цоков началникът на РУО-София-град д-р Ваня Кастрева връчиха лично грамотите на наградените педагогически специалисти от София.

Преди това от сградата на Министерство на образованието и науката към паметника на светите братя  тръгна тържественото шествие. То бе предвождано от Гвардейския духов оркестър, възпитаниците на Софийската духовна семинария и официалните лица.

Те преминаха в процесия заедно с президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев, министъра на образованието и науката проф. Цоков, началника на РУО-София-град д-р Кастрева, депутати, политици,    ръководството на Българската академия на науките,  академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, учители, ученици, родители и граждани.

Положени бяха цветя пред Народната библиотека и паметника на св.св. Кирил и Методий след тържествен водосвет. Хорът на НМУ „Любомир Пипков“ изпълни тропара на светите братя.

Пред Народния театър „Иван Вазов“  за 14-та поредна година Регионалното управление на образованието – София-град организира своя празничен концерт, посветен на двамата равноапостоли и славянски просветители, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Над 590 учениците от 12 столични училища и детски градини, техни оркестри, състави и ансамбли взеха участие в празничния концерт и награждаване пред Народния театър „Иван Вазов“.