Учениците от Семинарията показаха творбите си от курсовете по иконопис и дърворезба

На 25 юни 2024 г. в залата по иконопис на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се състоя изложба на икони и дърворезба, изработени от учениците на духовната ни школа. Изложбата бе открита от ректора на Семинарията Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий.

Изложените произведения са плод на едногодишното обучение в курса по иконопис, проведен от Елеонора Караиванска (иконописец) и дърворезбаря Николай Иванов.

В Софийската духовна семинария се провеждат кусове по иконопис от 2016 г. до днес. Те се провеждат като „занимания по интереси“ и имат за цел да обогатят учениците с познания в областта на християнското изкуство, във възпитаване на добър естетически вкус и правилно разбиране на свещените образи в Православието, а също и да дадат възможност за придобиване на практически умения за изработване на православните икони.

Браницкият епископ Пахомий поздрави семинаристите за труда им и техния последователен и неотклонен стремеж да се усъвършенстват. Той добави, че в древност мнозина мъченици са защитили иконопочитанието с живота си и по този начин Православието е победило ереста на иконоборството.

Епископ Пахомий каза още, че учениците са успели да усвоят много знания и да постигнат задоволителни видими резултати. Владиката отбеляза, че заниманията с иконопис,  ще им помогнат да изградят правилно чувство за познаване на каноничните образи на Господ Иисус Христос, Пресвета Богородица и светиите и в бъдеще това  ще е от голяма полза за тях.

Семинаристите бяха отличени с грамоти за успешно приключване  на курсовете по иконопис и дърворезба за учебната 2023-2024 година. В края на изложбата бе подарена икона на Негово Преосвещенство Браницкия епископ Пахомий  като благодарност за грижите, положени за обучението на семинаристите. Тя е с образа на  Св. Йоан Рилски Чудотворец, държащ Семинарския храм,  изографисана от отличника на випуск 2024  Иоан-Петър Павел Павлов от 12 клас.