Date

май 11 2020
Expired!

15 училища от цялата страна се обединиха за специален празничен концерт, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост

МАЙСКИ ДНИ НА ПРОСВЕЩЕНИЕТО, ДУХОВНОСТТА И КУЛТУРАТА

15 училища от цялата страна се обединиха за специален празничен концерт, посветен на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – Вижте празничния концерт

Българските образователни институции и по време на пандемията остават верни на достойното си призвание да възпитават в ценности и и  родолюбие  поколенията на България. А българските учители продължават да бъдат всеотдайни в мисията си за духовно извисяване, за запазване на традициите и за развитие на талантите на възпитанците си. Доказват го с многобройни онлайн иницитиви, посветени на майските дни на просвещението, духовността и културата.

Ето какво сподели Величка Николова – директор на 144 СУ „Народни будители“, гр. София и председател Секция на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика към Европейските музикални училища (СУПРИМ):

По идея на д.ик.н Янка Такева, председател на СБУ, за което много и  благодарим, ние училищата от Секция на училищата с профилирано и разширено изучаване на музика към Европейските музикални училища, чиито председател съм аз и от Асоциация на училищата с профилирано и разширено изучаване на хореография в Р. България (АУПРИХ) с председател Юлиана Герасимова, зам-директор в СУ „св. Климент Охридски“, гр Добрич подготвихме 2 часов концерт с песни, танци и инструментални  пиеси по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, който ще излъчим  в социалните мрежи на 11.05.2020г. – Деня в който Българската православна църква почита паметта и делата на св.равноапостоли Кирил и Методий. В концерта  се включиха 15 училища на двете асоциации. В тази дигитална обстановка ние имаме желание да създадем празнично настроение, което да докаже, че образованието в България не спира да работи ефективно. Да покажем, че изкуството е моста между ученици и учители и възможност да преподаваме с желание и да мотивираме учениците си да творят. А най-добрите творби от песни, танци и инстументални пиеси от класика, поп и джаз, българска народна и естрадна музика, танц, инструментален етюд или пиеса ще звучат на 11.05.2020 година.

Ще използваме You Tube, Facebook, Microsoft Teams, Zoom, Classroom, Google Mite и други платформи, с които работят училищата ни. Вярвам, че нашият виртуален концерт даде възможност на всички наши талантливи деца и учители да покажат най-доброто и най-впечатляващо. А на всички наши зрители ще донесе много настроение и празничен енергиен заряд.

Училища, учасници в концерта на 11.05.2020 от двете асоциации:

 1. СУ „Народни будители”, гр. София – Величка Николова
 2. НХГ. „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Благоевград – Марин  Митов
 3. СУ „Димчо Дебелянов“, гр. Бургас – Пейко Стоев
 4. СУ „Свети Климент Охридски“, гр. Добрич – Петя Георгиева
 5. СУ „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Видин – инж. Бисерка Каменова
 6. СУ „Георги Брегов“, гр. Пазарджик – Добринка Райкова
 7. СУ „Любен Каравелов“, гр. Пловдив – Славка Щерева
 8. СУ „Екзарх Антим І“, гр. Казанлък – Радиана Стефанова
 9. Второ СУ „Професор Никола Маринов“, гр. Търговище – Анета Куманова
 10. СУ „Елин Пелин“, гр. Варна- Донка Иванова
 11. СУ „Свети свети Кирил и Методий“, гр. Пловдив – Таня Николова
 12. СУ „Емилиян Станев“, гр. Велико Търново – Кина Котларска
 13. СУ „Свети свети Кирил и Методий“- Пордим – Емилия Василева
 14. СУ „Сава Доброплодни“, гр. Шумен – Албена Иванова
 15. СУ „Отец Паисий“, гр. Враца – Красимир Данов

Вижте празничния концерт

The event is finished.

bg_BGBulgarian