Софийският фестивал на науката 2024 завладя малки и големи

За 14-та поредна година Софийският фестивал на науката показа на малки и големи, че природните и инженерни науки, технологиите и математиката са интересни, занимателни и важни. В рамките на четири дни като част от фестивалната програма Физическият факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ се включи с демонстрационен щанд и множество интересни и разнообразни лекции.

Множество хора, сред които ученици, деца, родители и обща публика, се насладиха на демонстрации от катедри „Радиофизика и електроника“ и „Метеорология и геофизика“ и катедра „Квантова електроника“ с участие на студенти от студентския клон на „Optica“ към Физическия факултет – водещата световна общност на специалисти по оптика и фотоника.

Като част от лекционната програма публиката научи повече за квантовите компютри и квантовата информатика, за търсенето на живот извън Земята, за кълбовидните звездни купове, за това как откритията в ЦЕРН разкриват тайните на микросвета.

Всички събития на Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ през 2024 г. са посветени на 135-годишнината от преподаването на физика в Алма Матер.