София е на първо място в националните външни оценявания и привличането на млади учители

София отново е на първо място в страната във всички възрастови групи и предмети при националните външни оценявания и зрелостни изпити, както при привличането на млади учители. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието – София-град д-р Ваня Кастрева при откриването на традиционното съвещание с директорите във връзка с анализа на изминалата учебна година и подготовката на предстоящата 2024/2025 под надслова „София – столица на знанието“. Д-р Кастрева открои необходимостта от устойчивост на качеството на образованието и  усъвършенстване на процесите на управление.

Образователните институции в столицата са вече 584, от които 282 училища и 292 детски градини. Учениците са над 142 500, а децата в детските градини – 47 600. За всички тях се грижат общо 18 700 педагогически специалисти. От тях учителите до 30 години са 2383. Увеличава се броя на училищата с целодневна форма на обучение.

По време на срещата заместник-министърът на образованието и науката д-р Емилия Лазарова заяви, че подобряването и задълбочаването особено на знанията и компетентностите в областта на природните науки остава важно предизвикателство, към което е необходимо да се насочи фокусът на внимание.

Инж. Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, постави своя акцент върху професионалното образование и възможностите за неговото развитие.

На форума поздравления поднесоха представители на социалните партньори, областната управа и на столичния кмет. Заместник-кметът Яна Генова, заяви, че СО ще постави акцент върху обновяването на училищните дворове и превръщането им в средища за спорт и общуване. На срещата присъстваха също директори и експерти от МОН,  РУО-София-град, Столичната община, ДАЗД, Националния инспекторат по образованието, Националния СТЕМ център, Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти и др.

Поздравителен адрес от кмета на Столична община, г-н Васил Терзиев

Поздравителен адрес от директора на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти, г-н Димитър Асенов

Поздравителен адрес от председателя на Синдиката на българските учители, д. ик. н. Янка Такева