Да си поговорим за предприемачеството – инициатива на младшите посланици на 2. СУ

На 29.01.24 г. бе даден успешен старт на поредицата от срещи на младши посланиците на Европейския парламент на 2. СУ „Акад. Емилиян Станев“ с български евродепутати.

Тема на срещата беше „Да си поговорим за предприемачеството“ със специалния ни гост г-н Андрей Новаков – евродепутат от 2014 година, който през 2023 година влезе в класацията „Топ 100 на най-влиятелните евродепутати“ – Eumatrix.

В инициативата взе специално участие г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община 2009 г. -2023 г., която сподели опит за българското образование и даде примери от практиката за успели българи.  Д-р Красимира Василева, председател на Националната асоциация на българските европейски клубове, сподели възможности за младите с програма „Еразъм“ и висшето образование.

Г- н Андрей Новаков разказа на учениците ни за дългия път, който е изминал, мотивира ги да не се отказват, да се образоват и развиват, да се гордеят с това откъде са и да се борят за европейското развитие на България. В своя живот не е успявал от първия път, но е работил здраво и уверено върви напред с много упорит труд и усилия.

Учениците като активни, млади европеисти засегнаха важни за България и ЕС теми – Шенген, Еврозоната, бюджета на ЕС, розовото масло и др. Срещата премина неусетно в приятелски теми от живота на младите и беше много полезна за тях.

Събитието приключи с много ентусиазъм от посланиците да успяват да отстояват мечтите си, както и с положителни емоции и нетърпение за предстоящата среща с евродепутат, на която е планирана темата: „Да поговорим за дигитализацията“.