Единственото по рода си у нас състезание за създаване на инфографика се проведе в 51. СУ

На 31 януари 2024 г. в 51. СУ „Елисавата Багряна“ се проведе вторият кръг на единственото по рода си у нас състезание за създаване на инфографика. Темата е „Замърсяването на атмосферата – глобален проблем на съвременния свят“. Състезанието се провежда за втора поредна година.

До финала стигнаха 4 участници: Грегари Статев, Елеонора Кацарова, Илка Иванова и Калоян Попов, а първото място си поделиха Грегари Статев и Илка Иванова.

В тазгодишното издание се включиха 52 ученици от 11 клас, профили „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Изобразително изкуство“. Инфографиките, които учениците подготвиха бяха изработени въз основа на данни, публикувани на сайта на Националния статистически институт (НСИ).

Антоанета Илкова – директор „Многосекторна статистика, методология и регистри“ и ръководител статистически инициативи за ученици в НСИ. поздрави участниците и наградените и покани учениците от 51.СУ да участват в международното състезание по статистически плакат през месец март.

Асен Александров, директор на 51 СУ, подчерта, че статистическите данни са полезни при разработването на стратегии, проекти и при вземането на отговорни управленски решения.

На тържествената церемония по награждаването бяха и Нели Георгиева, старши експерт по информатика и информационни технологии в Регионалното управление на образованието – София-град, и Наташа Маринова, началник на отдел „Връзки с потребителите и е-услуги“ в НСИ.