Поклон пред поета Христо Ботев и загиналите за свободата на България

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, 2 юни, пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски ученици, учители от софийските училища, родители, представители на РУО – София-град, начело с началника на управлението д-р Ваня Кастрева, граждани сведоха глава пред подвига и саможертвата в името на Отечеството.

Учениците участваха в специалното ритуално четене на стихотворенията от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“, което завърши с Ботевата творба „Обесването на Васил Левски“ минути преди сирените да известят началото на минута мълчание. След утихването им насъбралото се множество от деца, ученици, учители, директори на столични училища и граждани в хор произнесоха Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“. Пред паметника на Апостола бяха положени и цветя от присъстващите.

В ритуална участваха представители на СГСАГ „Христо Ботев“, 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 21. СУ „Христо Ботев“, Първа английска езикова гимназия, 91. НЕГ „Проф. „Константин Гълъбов“, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, СМГ „Паисий Хилендарски“, както и хоровете на момчетата и на момичетата от НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.

Проектът „В пантеона на Свободата“, по инициатива на РУО – София-град, се реализира с изключителната подкрепа на Столична община и със съдействието на младежката неправителствена организация МоКактус.