Празничен концерт и награждаване за 24 май

видеоклип на събитието

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност 24 май бе отбелязан за 12 път с традиционното тържествено шествие и празничен концерт на РУО-София-град. Пред Народния театър „Иван Вазов“ министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и началникът на РУО-София-град д-р Ваня Кастрева връчиха на педагогическите специалисти от столичната образователна система 91 почетни грамоти и плакети с отличията „Неофит Рилски“ за професионални постижения, както и наградите на РУО-СОФИЯ-град за принос и заслуги към столичното образование.

Министър Пенов поздрави наградените и напомни, че българският език е „дом на нашето битие, а ние сме призваните му пазители“. От своя страна д-р Кастрева също изтъкна значението на образованието като исторически стожер за съхраняването на българския народ и култура през вековете.

По-рано за празника, посветен на деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност над 2500 ученици от столичните училища, техни оркестри, състави и ансамбли преминаха в  тържественото шествие до паметника на светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека. Начело бяха президентът Румен Радев и други официални лица, ръководството на Българската академия на науките, народни представители и академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В тържествения концерт пред Народния театър „Иван Вазов“ участваха през настоящата година рекорден брой деца и ученици от столичните образователни институции. Над 600 млади хора бяха подготвили богата и разнообразна програма с рецитации, музикални и танцови изпълнения в различни стилове от фолклор, класика и съвременност.