Смелост е да експериментираш в образованието, но е и смелост да покажеш какво знаеш и можеш, каза д-р Ваня Кастрева

Началникът на РУО в София-град д-р Ваня Кастрева участва във Втората национална конференция „Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки“. Снимки: Димитрина Ветова /БТА

За мен, като ръководител на Регионалното управление по образованието (РУО) в София-град, е повече от удовлетворение да бъда на откриването на Втората национална конференция „Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки“, защото екипът на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ успява, тъй като си вярва и е смел. Смелостта помага в нашата работа, защото е смелост да експериментираш в образованието, но е и смелост да покажеш какво знаеш и можеш, каза началникът на РУО в София-град д-р Ваня Кастрева на форума.

На тази конференция може да се види как екипно се променя училищната среда, променят се съдби, дава се шанс за професионално развитие. Всичко това се случва в 51-во Средно училище в София и тръгвайки си оттук, всички учители, участници в конференцията, ще приложат тези практики и в техните училища, изрази увереност Кастрева.

Към организаторите на конференцията беше прочетено приветствие от председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева. Тя отбелязва в него, че форумът ще даде възможност за популяризиране на добрите педагогически практики и за постигането на качествен резултат в преподаването на природните науки.

Поздравление беше прочетено и от директора на Националната природо-математическа гимназия  „Акад. Любомир Чакалов“ в София Ивайло Ушагелов. Той заявява, че интересът към конференцията и участието в нея на учители от цялата страна е доказателство, че в българското училище природните науки имат своето стратегическо място. Чрез обучението по физика, химия, биология критично се обмислят проблемите на съвременността, а младите хора развиват знанията си в природните науки, посочва Ушагелов.

Целта на форума е да се популяризират множество добри практики, които вече съществуват, като участниците имат възможност да представят пред колеги от цялата страна своя опит, инструментариум, техники за стимулиране на интереса и креативността на учениците.  Днес и утре на форума се представят нестандартни подходи, обсъждат се алтернативни канали на комуникация, нови техники за преподаване в интерактивна учебна среда.

Втората национална СТЕМ конференция се провежда под патронажа на Министерството на образованието и науката (МОН), с партньорството на Регионалното управление на образованието (РУО) в София-град, с Националния СТЕМ център, със Синдиката на българските учители (СБУ), с Центъра за творческо обучение, с издателствата „Просвета“ и „Клет“, с фондацията „Заедно в час“, с Центъра за развитие на човешките ресурси, с „Уча.се“, „От Марс“, с Центъра за образователни инициативи, „Джуниър Ачийвмънт“, със Сдружението на директорите в системата на образованието в България и с програмата „Еразъм+“.

Връзка към публикацията в БТА