Театралната трупа на 9. ФЕГ с отличие от  франкофонски фестивал

Театралната трупа на 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ спечели отличие на XXVII-то издание на Театралния ученически франкофонски фестивал. Това е специалната награда на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Учениците се представиха с пиесата „Искам мир“ от Люк Буланже.  Освен това те бяха удостоени с наградата „Молиер“ за владеене на френски език и с наградата за женска роля, поделена между Ивон Дайе и Виктория Винклер.

Във фестивала взеха участие осем театрални трупи, в чийто състав имаше ученици от 9., 10. и 11. клас от Велико Търново, София, Варна, Благоевград, Бургас, Стара Загора и Перник. Младежите се включиха в театрални ателиета, ръководени от актрисата Ина Добрева и Светлана Герасимова, която е дългогодишен учител по френски език.

След прекъсване от няколко години фестивалът бе възобновен под името „Франкофонските сцени на България“. Той се проведе на 19 и 20 април във Варна под патронажа на вицепрезидента. Пиесите в тазгодишното издание бяха на тема „Другият“.

Събитието бе организирано от Алианс франсез – Варна, от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и от Френския институт в България в партньорство с Варненската опера, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“ – Варна и с подкрепата на Община Варна.