Участие на ученици от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в Деня на Африка

На 27 май 2023 г., в пространството пред Народния театър „Иван Вазов“ бе се състоя традиционният Ден на Африка. Организиран от посолствата на Южна Африка, Алжир, Египет, Либия и Мароко, както и от почетните консули на Етиопия, на остров Мавриций, е на Сейшелите, това културно събитие показа богатството и разнообразието на африканския континент. Жителите на София и нейните гости се насладиха и на марокански, египетски и други африкански специалитети.

Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България подкрепи част от артистичната програма, в която взеха участие и ученици от столичната Френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Изпълненията на Боряна Димова на френско-сенегалската песен „Мечката“ (на френски език и на уолоф) и на незабравимата „Не съжалявам за нищо“ на Едип Пиаф просълзиха публиката. Зрелостничката сподели, че двете песни са изучавани в часовете по френски език в гимназията. Другите изпълнения на участниците от 9.ФЕГ – Преслава Калинчева (с песента „Първа любов“ на френско-мароканската певица Нур) и на хор „Букет“ с ръководител госпожа Ламбрини Джамджиева –   също бяха много вълнуващи.

Имахме удоволствието да се насладим и на танците „Легенда за Африка“ и „Арабски нощи“, изпълнени от Танцова формация „Софистик-Живо“ с главен художествен ръководител г-жа Елина Топалска.

АПФБ благодари на Н.Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Мароко в България, за поканата ученици, изучаващи френски език, да споделят този прекрасен празник на приятелството и да допринесат за междукултурното общуване на френски език.