Участие на ученичка и учители от София в първия регионален форум на отличителния знак за качество за билингвално обучение на френски език

По случай 10-годишнината на отличителния знак LabelFranceEducation, на 6 и 7 октомври 2022 г. във Варна се проведе първият регионален форум на LabelFranceEducation.

Събитието се организира от Френския институт в България, с подкрепата на Министерството на Европа и външните работи на Франция, Френския институт, Агенцията за френско образование в чужбина (AEFE) и в партньорство с France Education International, оператор под ръководството на френското министерство на образованието, на младежта и спорта и Център по медийно и информационно образование (CLEMI).

Форумът събра ученици и учители от 28 акредитирани училища, както и представители, отговарящи за сътрудничеството в областта на образованието, от френските посолства и френски институти в 13 европейски държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Унгария, Литва, Северна Македония, Молдова, Полша, Чешката република, Румъния, Сърбия и Словакия.

София бе представена от Виктория Танева, ученичка от 9та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и г-жа Вяра Любенова, дългогодишен преподавател в 9 ФЕГ и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Ученическият отбор на България бе съставен от четирима участници – Виктория Танева от 9та  Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“, София, която е и най-голямото учебно заведение в България, в което се преподава френски език; Илиян Василев от Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, град Ловеч; Анджела Стоянова от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, град Благоевград; Мартин Тончев – Профилирана гимназия за романски езици „Г. С. Раковски“, град Бургас.

Ето какво споделя представителят на 9. ФЕГ Виктория Танева, ученичка от 11ж клас: „Участието ми в първия регионален форум на LabelFranceEducation във Варна ми даде възможността да обогатя както своите езикови компетентности и културни познания, така и натрупания опит за единна работа и съвместна комуникация. Имах честта да се запозная с идейни и отдадени на френския език хора от 13 държави, всеки един от тях, носещ изключителността на своята култура. Благодаря за доверието и шанса да бъда част от едно обогатяващо, вдъхновяващо и изпълнено със съпреживяност международно събитие. Създадох безценни приятелства и получих незаменими съвети.“