Участие на 18. СУ „Уилям Гладстон“ в Трети Международен STEAM фестивал в Азербайджан

В периода 4.12. – 9.12.2023 г. ръководният екип на 18. СУ „Уилям Гладстон“ реализира обмен на добри практики и работни срещи с представители на Министерство на бразованието и науката на Азербайджан и представители на организационния комитет на Третия Международния STEAM фестивал SAF 2023.

 

Фестивалът „STEAM Азербайджан“ се провежда за трета поредна година и беше организиран в 14 работни състезателни категории в областта на точните науки и иновациите  – H2 GRAND PRIX PRO (автомобили с водородно зареждане), Робокидс, Инженери на бъдещето, FIRST LEGO League Explore, ВидХ, Предизвикателства на FIRST LEGO League, Състезание за интелигентност VEX IQ, Иновативна изложба, Мехатроника, Крила и колела, Състезания с лодки, ФлайТех, Състезание по роботика VEX, Дълбочинно гмуркане с подводни апарати и Хакатон.

 

18. СУ “Уилям Гладстон” взе участие с ученическия STEM отбор с треньор Емил Карамфилов в международното състезание за автомобили с водородно зареждане „H2 GRAND PRIX PRO“, една от фестивалните състезателни категории. Учениците от 18. СУ „Уилям Гладстон“се завърнаха като бронзови медалисти и завоюваха престижното трето място в четиричасовото състезателно рали на Третия Международния STEAM фестивал SAF 2023.

 

Сред чуждестранните участници бяха България (представена от делегацията и ученическия отбор на 18. СУ), Великобритания, Казахстан, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Чешката република, Турция, Туркменистан и Узбекистан. Бяха проучени различни възможности за идентифициране на талантливи ученици и училища и за създаване на условия за ново сътрудничество на 18. СУ „Уилям Гладстон“ на международно ниво.

 

На церемонията по откриването и закриването на фестивала бяха реализирани  срещи с министъра на науката и образованието на Азербайджан г-н Емин Амрулаев, ръководителите на проекта “STEAM Азербайджан” г-н Игар Назаров и г-н Рамиг Зейналов.

 

На 22.12.2023 г. ученическият отбор на 18. СУ „Уилям Гладстон“ (Алекс Стефанов Ламбев – лидер на отбора и пилот на колата с водородно управление, Димитър Демирев – втори пилот и Любомир Топалов – техник) ще вземе участие във вечерния блок на телевизия Bulgaria On Air и ще сподели подробности за STEM обучението в училището.