Ученици от 144 СУ „Народни будители“ с престижни места на Международния фолклорен конкурс „Пауталия“ – Кюстендил 2022

Шестнадесетият международен фолклорен конкурс „Пауталия“ – Кюстендил 2022, който ще се проведе в периода 1-3 юли 2022 г., се организира от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869“ и се провежда под пaтронажа на кмета на общината – Петър Паунов.

Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на деца с изявени дарби на Министерство на културата. Тази година новото е, че по нея ще бъдат отпуснати целева финансова подкрепа и едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене, акордеон и тамбура във втора и трета възрастови групи (пети-седми и осми-дванадесети клас).За жури и гости на конкурса бяха поканени едни от най-изявените имена в българската народна музика.

От престижния форум възпитанците на 144 СУ „Народни будители“ отново ни зарадваха с множество призови награди. Голямата награда за оркестри се връчи на Народния оркестър към 144 СУ „Народни будители“ – гр. София. С първи места си тръгнаха Калоян Митков, Божидар Миленков и Боян Димитров – тамбура. Трето място за Георги Деведжиев и Веселин Добрев – тамбура. Последните трима наградени имат право на еднократна целева помощ.

С още първи места бяха отличени Алекс Вакадинов – дудук, Борислав Добрев – гъдулка, Михаил Златарев – гайда, Богдан Николов – дудук и Андрей Жеков – гайда.

Поздравяваме участниците и техният художествен ръководител г-н Константин Фиданчев за успехите и достойното представяне!