134. СУ „Димчо Дебелянов“ отбеляза 79-тата годишнина от спасяването на българските евреи

На 10. 03. в двора на 134. СУ „Димчо Дебелянов“-ORT School, пред Стената на българските праведници на света, ученици, учители и гости почетоха жертвите на Холокоста и отбелязаха 79-тата годишнина от спасяването на българските евреи.

Цветя и венци поднесоха: г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, Негово превъзходителство Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България, г-жа Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, г-н Ангел Банджов, Директор на дирекция „Права на човека“ към Министерството на външните работи, г-жа Савина Савова, кмет на район „Възраждане“.

Сред гостите бяха представители на Световния ОРТ, най-голямата еврейска образователна организация в света, представители на академичните среди и на еврейската общност.

Пред паметника, изобразяващ ръката на майка България, обгърнала в спасителна прегръдка всички свои деца, без значение от вероизповедание и цвят на кожата, беше изказана благодарност към предците ни за проявените от тях смелост, гражданска доблест и човечност. Ораторите изтъкнаха факта, че взаимодействието между българското общество, Българската православна църква и българската държава доказват потенциала на българския национален дух.