23. Средно иновативно училище „Фредерик Жолио-Кюри“ – домакин на партньорска среща по Национална програма „Иновации в действие“

От 01.06 –03.06.2021 г. 23.Средно иновативно училище „Фредерик Жолио-Кюри“, град София, беше домакин на партньорска среща за сътрудничество и обмeн на иновации по Национална програма „Иновации в действие“. Гостуваха ни 68.СУ „Академик Никола Обрешков“ – иновативно и 72.ОУ „Христо Ботев“ – неиновативно училище.

В първия ден срещата имаше опознавателен характер. Директорът на 23.СУ – г-жа Чанева официалното представи партньорите. Г-жа София Бонева и г-жа Албена Костова запознаха гостите с иновациите в 23.СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ чрез видео „Иновативен свят“ и презентация „Иновацията в нашето училище“. Проведе се дискусия на тема „Мястото на иновациите в образованието“.

През втория ден г-жа Поля Михайлова изнесе интегративен, обобщителен открит урок по иновативен свят с 3.б клас – „Пътешествие в моята родина“.

Гостите наблюдаваха комбиниран урок по предприемачество и гражданско образование „Моят град“ с участието на иновативните 2.б и 9.б класове. След като големите предприемачи разгледаха стратегиите  за управление на градовете, малките Делфинчета изложиха своите инвестиционни проекти за създаване на модерно заведение за хранене. Формулирахме точката на пресичане и пътя за развитие.

А как се провежда урок по ораторско майсторство чрез дебати, показаха г-жа Кристина Петрова и учениците от иновативния 9.б клас. Младежите, разделени на екипи, обсъждаха избора на Гергана от произведението „Изворът на Белоногата“.

В третия ден от партньорската среща се проведе уъркшоп „Иновации в действие“, в който учениците от 23.СУ, 68.СУ и 72.ОУ бяха разпределени на случаен принцип и работиха по екипи. Тяхната задача беше да направят мисловна карта „Моят глас е важен“, да открият проблем и да създадат текст-обръщение към институциите, които биха могли да помогнат в разрешаването му.

Чрез културна работилница г-жа Таня Нинова показа как изкуството може да се превърне в инструмент за мотивация.

На Кръгла маса бяха обсъдени „Иновативните практики в образователния процес“.

Ползотворните, изпълнени с емоции дни, завършиха с подписване на договор за сътрудничество и приятелство и концерт.