Академични палми за г-жа Людмила Гълъбова

На 13 юли 2023 г. в зала „Славейков“ във Френския институт в България г-жа Людмила Гълъбова, главен учител по френски език в 9 ФЕГ, беше удостоена със званието кавалер на ордена на Академичните палми на Република Франция. Орденът е създаден през 1808 г. с указ на Наполеон. В настоящия си вид той съдържа три степени (кавалер, офицер и командор) и се присъжда за изключителни заслуги към разпространяването на френския език и култура. Отличието бе връчено от господин Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културната дейност и директор на Френския институт в България. На тържествената церемония присъстваха госпожа Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество и заместник съветник по сътрудничеството и културната дейност, господин Матиас Фавро, аташе по сътрудничеството в областта на френския език, ръководството на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, представители на франкофонската академична общност в България, Управителният съвет на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, колеги, близки и приятели.

Госпожа Людмила Гълъбова е дългогодишен преподавател по френски език в 9 ФЕГ с висок принос и към развиването на извънкласните дейности и франкофонския театър в гимназията, автор и съавтор на учебници и учебни помагала, член на национални комисии по френски език, член на УС на АПФБ. През 2022 г. ѝ беше присъдено и почетното отличие „Неофит Рилски“ от Министерството на образованието и науката.

Награждаването на г-жа Гълъбова е поредното високо отличие за професионализма и всеотдайния труд на учителите по френски език в 9. ФЕГ.

Удостоените учители от ФЕГ с ордена на Академичните палми:

https://www.feg.bg/istoriya/