„България – преди и сега“ – изложба на ученици от 51 СУ „Елисавета Багряна“

На 31.01.2024 г. в обществената зона на летище София бе открита изложба на ученици от 51 СУ „Елисавета Багряна“.

„България – преди и сега“ е повече от изложба – това е пътешествие през времето, даващо възможност на посетителите на летище София да се докоснат до класическите примери от българската култура. Представяме на вашето внимание 30 творби, сътворени от талантливите ученици от 11 клас на 51 СУ „Елисавета Багряна“ от паралелката с профил “Изобразително изкуство” и професионалната паралелка “Компютърна графика”, които са се вдъхновили от историческата нишка, свързваща миналото с настоящето.

Тази изложба е уникално съчетание между графични рисунки и живопис, пресъздаващи емблематични български сгради и видни личности. Всяка творба е израз на разбиране и преосмисляне на българската история и култура, представени чрез модерен поглед. Нашата цел е да покажем как историческите събития и личности продължават да влияят и оформят съвременната българска идентичност.

Столицата ни е в центъра на изложбата. София е едновременно древен, град наследник и свидетел на древни цивилизации, оставили отпечатък върху нашите земи, но и относително млад град в архитектурно отношение, което дава усещане за динамика в духа на модерното време, което нашите ученици са се опитали да покажат. Изобразени са места, които са претърпели драстична промяна в последния век и въпреки тази промяна се усеща духът на града.