Всички трябва да обединят усилията си за защита срещу кибертормоза

Всички отговорни институции трябва да работят заедно за защита срещу кибертормоза, особено по отношение на децата и учениците, заяви д-р Ваня Кастрева, началник на РУО-София-град по време на дискусията на Програма “Киберзащитници”. Столичните училищни директори първи се запознаха с опита в борбата срещу кибертормоза на деца. Всички заинтересовани страни – родители, учители, служители, политици, физически и юридически лица, трябва обаче да обединят усилията си за постигане на превенция срещу всякакви форми на тормоз, допълни д-р Кастрева.

Необходимостта от защита на децата в киберпространстовото не възникна по време на пандемията, а тя само показа колко сериозен е проблемът, каза още началникът на РУО-София-град. Тя припомни, че вече дори най-малките ученици изучават комуникационни и информационни технологии в клас и от особена важност е и информираността и сътрудничеството с родителите.

Наранените деца, всъщност са наранени хора и понякога тези рани не могат да бъдат излекувани цял живот. Отговорността за това е на възрастните, допълни д-р Кастрева.

Дискусията се организира от Черноморска академия за сигурност и „Стандарт“ като част от програма “Киберзащитници” с участието на експерти в ГДБОП по борба с киберпрестъпленията срещу деца у нас, д-р Теодора Иванова, председател на Държавна агенция за закрила на детето, ректори, директори на училища, Кристина Де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, психолози, родители.

Програма “Киберзащитници” в България е от 2019 г., а от 2021 г. се осъществява в партньорство с Агенцията по защита на детето в киберпространството – Израел. Програмата е създадена, за да повиши информираността и да подпомага превенцията на кибертормоза срещу деца. Целта е с помощта на разработени от водещи специалисти препоръки както към децата, така и към и техните родители, подрастващите максимално безопасно да използват интернет, като се намалят случаите на тормоз в киберпространството.