„В пантеона на Свободата“ – ритуално четене на Ботевите стихотворения на 2 юни 2024 г.

На 2 юни 2024 г., неделя, в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, на паметника на Васил Левски ученици от софийските училища ще осъществят ритуално четене на стихотворенията от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“. Първият етап от четенето ще започне в 11 часа и ще приключи преди 12 часа. Непосредствено след заглъхването на сирените, призоваващи да почетем героите на България, участниците и присъстващите на събитието ученици, учители, директори на столични училища и граждани в хор ще прочетат Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър“.
В ритуалното четене участват ученици от СГСАГ „Христо Ботев“, 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, 21. СУ „Христо Ботев“, Първа английска езикова гимназия, 91. НЕГ „Проф. „Константин Гълъбов“, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес“, Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“, СМГ „Паисий Хилендарски“, НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“.
Събитието ще бъде предавано на живо и ще остане достъпно в платформата YouTube.
Проектът „В пантеона на Свободата“, иницииран от РУО – София-град, се реализира с изключителната подкрепа на Столична община и със съдействието на младежката неправителствена организация МоКактус.