В 19 СУ учиха как се прави вестник

В клуб „Млад журналист“ на 19.СУ „Елин Пелин“ главният редактор Венелина Гочева представи на учениците как се прави вестник. Добро планиране, добри журналисти и достоверната информация са само малка част от „тайните“ на професията.

Лесно ли се прави вестник обаче? „Да“ е правилният отговор, според опитните професионалисти: събираш на едно място енергичен мениджър, строг, но с опит главен редактор и талантливи журналисти – репортерите пишат, фотографите снимат, секретарите придават физиономия… И вестникът е готов.

Остава да се отпечата и разпространи. Все някой ще го купи. Но дали ще продължи да го купува? Това вече е труден въпрос. Откъдето идва и другият отговор на първия въпрос: Трудно. За да се купува вестникът трябва да има интересни за читателите материали.

А как се пишат интересни за читателите материали? Отговорите са много. На тях бяха посветени заниманията в клуб „Млад журналист“.

Журналистът Георги Милков направи „демонстрация“ как се създават истории, а репортерът Магдалена Гигова  сподели радиоправила за  верни слушатели. Биляна  Топалова представи ролите на един  телевизионен  журналист и нелеката задача на монтажиста да сглоби кадрите в интересно предаване.

Получили „теоретичната подготовка“, учениците от 12б и 12в клас  в 19 СУ „Елин Пелин“ запретнаха ръкави да създават свои истории. Сред темите бяха летописът на тяхното училище, репортаж от Музея за история на София, фоторепортаж от пазара в „Красно село“, информации от различни събития.

Като естествен резултат от труда им се появи истински вестник с единодушно избраната „глава“ РЕПОРТЕР 19. Част от софиянци го получиха в пощенските си кутии. Останалите могат да го потърсят и прочетат в интернет.

Работата на клуб „Млад журналист“ се организира от фондация „Детето и фолклора“  по проект „Клуб Млад журналист / София днес –  култура, история, туризъм“, с подкрепата на Столична община – Програма „Европа“ 2023. Партньори на проекта са Район Красно село  и Асоциация на екскурзоводите в България.