Деца даряват за 111-метров постамент, на който ще се развее българският трибагреник в Родопите

Деца от 52 Основно училище „Цанко Церковски“ в София дариха средства от своя благотворителна кампания за постамент, на който ще се развее българският трибагреник в Родопите. Конструкцията носи името „Рожен“ и ще издига на 111 метра над земята националния ни флаг. Това съобщава БТА по данни на Фондация „Наследство в бъдещето“.  Съоръжението ще е с диаметър 3 м в основата и 0,75 м при върха, ще се състои от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничния стълб ще е 55 тона. 

Директорът на училището Маргарита Димитрова съобщава, че е обявен конкурс за есе. Най-добрият текст ще бъде предложен на фондация „Наследство в бъдещето“ и инициатор на проекта, за вграждане в „капсула на времето“ в основата на монумента на българското знаме. Тя ще бъде отворена след 111 години.  

Всяка година по Великден и Коледа учениците от  52-ро Основно училище „Цанко Церковски“ провеждат базари, като събраните от тях средства се използват за различни каузи – за лечения на тежко болни деца, в помощ на деца със специални образователни потребности, за изграждане на рампа на територията на училището за хора с увреждания и др.