ДЕЦА ОТ СТОЛИЧНА ДЕТСКА ГРАДИНА ПРЕСЪЗДАДОХА ВЕЛИКДЕН В МОН

Деца от четвърта група на детска градина „Брезичка“ в София и техните учители пресъздадоха традициите на Великден и направиха празнична украса в Министерството на образованието и науката. Урокът по конструиране и технологии бе част от инициативата на министър Галин Цоков „Отворена класна стая“ в МОН. „Днес, в навечерието на един от най-светлите християнски празници вие носите радост, щастие и много любов“, посрещна той малките си гости.

Пред портрета на Иван Вазов децата рецитираха негови стихотворения, сред които „Молитва“ и „Аз съм българче“, а от министъра научиха, че патриархът на българската литература е бил и министър на образованието.

На техния въпрос: „хубаво ли е да си министър?“ проф. Цоков отговори, че отговорността е много голяма, защото е важно да се взимат добри решения за детските градини и училищата, както и за техните директори и учители. „Когато правим така, че вие да се чувствате добре в детската градина и после в училище, това носи удовлетворение“, обясни министърът.

Под ръководството на своите учители Мая Коцева и Атидже Али децата изработиха великденска украса, чрез която изграждат умения да изрязват по очертания и да прегъват по указание. Показано бе как се развива тяхното творчество при оформяне на собствен модел. Децата работиха с цветна хартия, лепило, ножица и флумастери. С помощ от своите учители те разказаха за традициите на Великден и изпълниха стихотворението „Великденска свещица“ на Ран Босилек и песента „Мечта за изгрев“.

На финала направиха изложба в МОН празнични картички, цветни яйца и великденски зайци, които сами изработиха от различни материали. „Бяхте изключително добри и с песните, и със стихотворенията, и с великденската украса, която направихте“, похвали децата министърът.

„Работите заедно с вашите учители, които ви подкрепят. Добротата е навсякъде сред вас и пожелавам така да бъде така и в училище, и през целия Ви живот“, обърна се проф. Цоков към тях в края на урока. Той поздрави учителите и директорката да детската градина Иванка Харбалиева, че показват какво означава съвременно образование. За участие в инициативата „Отворена класна стая“ те получиха и плакет на МОН.

На открития урок присъстваха още заместник-министър Емилия Лазарова, Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра, експерти от министерството и др.

Линк към събитието