Д-р Ваня Кастрева: Денят на европейските автори е още един повод да поговорим за силата на знанието

Първото издание на новата инициатива за Деня на европейските автори е добър повод, за да поговорим за силата на знанието. Това каза началникът на Регионалното управление на образованието в София-град д-р Ваня Кастрева. Тя участва в конференцията за обявяването на Деня на европейските автори по инициатива на еврокомисаря Мария Габриел.

Дейности, свързани с четенето, непрекъснато се случват в българското училище и ние си сътрудничим с Асоциацията „Българска книга“ и със Столичната библиотека, обясни д-р Кастрева. Продължаваме да работим в утвърдените традиции, като мотивираме своите деца и им показваме, че знанието е това, което никой не може да им отнеме. Богатството на знанието преминава през четенето и за него има традиции в българското образование, като в началото на април имаме седмица, свързана с четенето. Столичната библиотека и Регионалното управлението на образованието в София-град са изключително активни в тази насока, подчерта д-р Ваня Кастрева.

На днешния ден в 1100 училища в цяла Европа писатели и ученици ще четат откъси от любими европейски книги. Само в България участниците са 246 и искам да ги поздравя и да им благодаря, каза еврокомисарят Габриел. Днес европейските представители ще посетят столичното 32. СУ „Св. Климент Охридски“, което в петък чества 125 години от създаването си, каза от своя страна д-р Кастрева и определи институцията като „храм на знанието и желано училище“.

Еврокомисарят Габриел даде официалното начало на литературния празник заедно с българския писател Георги Бърдаров, който е носител на Европейската награда за литература за 2021 г. Много силно и дълбоко вярвам в бъдещето на Европа, в огромния творчески потенциал на Европа и най-вече в младите ѝ хора, с които имам огромното удоволствие да работя всеки ден, заяви писателят Георги Бърдаров, който е и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Инициативата Ден на европейските автори цели да популяризира четенето и да помогне на младите хора да открият богатството на европейската литература. В този ден автори и ученици в цяла Европа ще четат откъси от любими европейски книги. Денят на европейските автори ще бъде ежегодно събитие, което ще се провежда във всички държави членки, събирайки представители на книжния сектор и на образованието за популяризиране на европейската литература в средните училища, съобщиха от Представителството на ЕК.

В рамките на инициативата Европейската комисия организира и обиколка на европейски автори, които ще посетят училища, библиотеки и книжарници, за да прочетат лично част от техни творби, за да привлекат вниманието на младите към разнообразието на европейските културни произведения.