Д-р Ваня Кастрева: Знанието е сила, която трябва да предаваме

Церемония по освещаване на 625 училищни знамена

„Знанието е сила, която трябва да предаваме. Приемаме го от предходните поколения и трябва да го оставим на следващите.“ Това каза началникът на РУО-София-град д-р Ваня Кастрева на церемонията по освещаването на училищните знамена, която се проведе днес в присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев, заместник-кмета Мирослав Боршош във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“.

Д-р Кастрева подчерта, че училищата в столицата винаги се представят отлично и тази традиция трябва да продължи, както продължава и предаването на знамената между поколенията. Тя напомни на учениците, че на тях предстои и отговорността да бъдат хората, които ще водят нашата страна в бъдеще. Всички образователни институции в София – училища, детски градини и ясли ще получат общо 625 знамена, каза още ръководителят на РУО-София-град.

„За мен е огромна чест да присъствам на освещаването на националното знаме в навечерието на 3 март“, заяви от своя страна кметът Йорданка Фандъкова и добави, че знамето е национална гордост, национална светиня и обект на почит, който се освещава само веднъж, и връчи първото на директорката на Втора английска езикова гимназия Емилия Лазарова.

„Нека всички ние да обичаме България – нашата майка и да се стараем да бъдем полезни на нашето отечество“, призова страврофорен иконом Кирил Попов, енорийски свещеник при храм „Света Неделя“, който извърши освещаването.

„Скъпи ученици, вие сте нашата гордост, вие ще станете граждани на света. Нашата надежда е да учите и в България и в чужбина, да се върнете и да допринасяте със своите усилия и да постигате своите успехи тук – в България, и тук – в София“, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Малчуганите от детска градина „Слънце“ и възпитаничката на Втора английска гимназия Лилия Стоянова поздравиха присъстващите със своите изпълнения.