Д-р Ваня Кастрева „Носим отговорността да водим бъдещето ни за ръка“ – РУО-София-град отбеляза началото на учебната година с изложба

Учителите и училището, както и всички, които са ангажирани в сферата на образованието, носим огромната отговорност да водим бъдещето за ръка. Това е ръката на нашите деца и ученици. С тези думи се обърна началникът на Регионалното управление на образованието София-град д-р Ваня Кастрева при откриването на новата учебна 2023-2024 година. Тя пожела на преподавателите да запазят живо вдъхновението на просветителите в нелеката учителска професия, за да се справят с предизвикателствата на съвремието и да предават на идващото поколение важните житейски уроци. По-рано д-р Кастрева бе на откриването на учебната година в НПМГ, в 107. ОУ „Хан Крум“, и 2.СУ „Академик Емилиян Станев“

Министър-председателят акад. Николай Денков посочи също, че българското общество осъзнава важността и ролята на учителите за бъдещето на страната. Той заяви пълна подкрепа за образователната сфера при откриването на новата учебна година в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“ в София.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се обърна с думите: „Преподаватели, обичайте професията си, защото тя е призвание. Деца, бъдете щастливи в класните стаи и създавайте нови приятелства. Родители, вярвайте на учителите“. Така той откри новата учебна година в едно от най-старите софийски училища – 107.ОУ „Хан Крум“, което отбелязва своята 90-та годишнина.

Поздравления отправиха и началникът на РУО – София-град д-р Ваня Кастрева, кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов и директорът на училището Данко Калапиш.

По традиция първият учебен ден бе отбелязан и с празничен водосвет в РУО – София-град, отслужен с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит, от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Във водосвета участваха и архимандрит Евтимий, духовен надзорник на Софийска епархия, йеромонах Мелетий, заместник-ректор на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, иконом Костадин Тренев и дякон Слави Спасов, секретар на Софийската духовна школа.

Негово Преосвещенство епископ Поликарп поздрави всички служители на РУО-София-град от името на Българския патриарх Неофит и им пожела лека, спокойна и изпълнена с градивност година.

Началото на учебната година бе отбелязано в РУО-София-град и с откриването на архивната изложба със снимки „Учители и ученици“, посветена на 120 годишнина от основаването на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

През започващата учебна година над 140 хиляди ученици от първи до 12-и клас ще прекрачат прага на класните стаи в 281 столични училища. Над  12 хиляди от тях са първокласниците.