За първи път 11-класници от София са лауреати на Националната олимпиада по химия

За първи път сред лауреатите на Националната олимпиада по химия и опазване на околната среда има и ученици от XI клас. Това са учениците от Софийската математическа гимназия (СМГ) Явор Христов, Преслав Георгиев и Виктор Лилов.

Явор Христов е златен медалист от Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2022 г. и сребърен медалист от 54 МОХ 2022 г., а Преслав Георгиев – бронзов от EOES 2022 г. Постижението им дава право в годината на завършване на средното си образование да получат лауреатското си удостоверение, което е неразделна част от дипломата за средно образование.

Националният кръг на 55. Олимпиада по химия и опазване на околната среда се проведе в Стара Загора от 17 до 19 март. Своите знания и умения премериха 118 ученици от 22 училища в страната. Всички те бяха класирани сред 2036 ученици от цялата страна. Лауреатите са общо 6 ученици. Всички те са с пълни шестици на националната олимпиада. Сред тях са и Петър Панайотов и Петър Жотев от СМГ.

В отделните състезателни групи победители станаха седмокласничката Мария Гавраилова от СМГ, Дамян Иванов (VIII клас) на СМГ, деветокласникът Теодор Кусев от НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“, Стоян Добрев, НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ (X клас), Крум Александров, МГ „Гео Милев“ Плевен (XI – XII клас).

Домакин на съревнованието беше екипът на Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“ в Стара Загора.