За четвърта поредна година български учители по френски език станаха част от голямото франкофонско семейство на Центъра за съвременни подходи към езиците и медиите CAVILAM – Alliance française

От 4ти до 16ти декември 2022 г., за четвърта поредна година, български учители по френски език станаха част от голямото франкофонско семейство на Центъра за съвременни подходи към езиците и медиите CAVILAM – Alliance française в гр. Виши, Франция. Обучението е възможно благодарение на стипендиите на френското правителство, които се отпускат на кандидатите след селекция от страна на Френския институт в България, с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Тази година Вяра Любенова, Камелия Тодорова и Мина Петрова от 9та ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и Афродита Сариева от Националната търговско-банкова гимназия бяха представителите на столицата сред общо единадесетте преподаватели от София, Бургас, Варна, Перник, Пловдив, Силистра и Стара Загора.

„Позитивната педагогика: откриване на основните принципи“, „Търсене и създаване на подкрепящи методики чрез дигиталните ресурси и медии- аудио, видео и аудио-визуални ресурси в клас“, „Литература, изкуства и култура чрез електронни ресурси и медии“, „Кои са французите? Придобити идеи и стереотипи“, „Език в процес на еволюция“, „Междукултурни измерения“, „За ученето на чужд език чрез песен“ и др. бяха сред предложените теми на обучението. Стажът протече под мотото: „Изживейте приключението на френския език!“

След завръщането си в България учителите ще приложат своя опит в класните стаи, ще обменят идеи с колегите си и ще продължат да бъдат активни участници във франкофонските дейности, ателиета и он-лайн обучения, организирани или подкрепени от АПФБ, от Френския институт в България и от Международната организация на франкфонията.

Преподавателите изказват специална благодарност на Френското посолство в България и на Френския институт в България за предоставената възможност, осъзнавайки, че всичко това е дело на години безрезервен труд в полза на преподаването и разпространяването на френския език и култура в България и на усилия от страна на Асоциацията на преподавателите по и на френски език още от самото й създаване в далечната 1992 г.