За 29-та поредна година се проведе Юлската лектория „Съвременни направления на природните науки“

В дните от 3 до 7 юли 2023г. в СУ „Св. Климент Охридски“ със съдействието на БАН и РУО-София-град се проведе 29-та Юлска лектория на тема „Съвременни направления на природните науки“. Учители и ученици имаха отново възможност да се запознаят с най-модерните постижения на българската и световната наука. Като всяка година лекторията, която предоставя възможност за повишаване на квалификацията на учителите, бе отворена за всички – учители, ученици, граждани и гости на София.

В началото доц. д-р Владимир Божилов, зам. декан на Физическия факултет запозна аудиторията с екзопланетите и тайните на Вселената. Неговите колеги д-р Николай Димитров и ас. Стоил Иванов представиха ролята на лазерите в медицината и показаха на любителите на астрономията как се конструира наноспътник.

В деня на Биологията (4 юли) доц. д-р Любен Загорчев, зам. декан на Биологическия факултет, отправи приветствие към всички в залата, а денят бе изпълнен с лекции за опазване на околната среда, ролята на информационните и ГИС технологиите за изучаване на флората и фауната на Земята. Множество доклади бяха посветени на значението на стволовите клетки в медицината и моделните системи за изучаване патологията на човешкото око. Присъстващите се запознаха с ролята на българските учени при разгадаването на микробиома на кърмата. Към лекторите в този ден се присъедини учител по Биология и здравно образование от Националната природоматематическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“.  Д-р Галя Петрова прие предизвикателството да разкрие на своите колеги и ученици феномена на „възкръсване“ при растенията и начините за опазване на ценни за българската флора растителни видове.

В деня на Химията (5 юли) темите „Фалшивите лекарства“, „Механични свойства на материалите“ и „Лантаноидите – елементите, които повечето химици не виждат в своя живот, но използват всеки ден“ привлякоха интереса на публиката. Приветствие към всички отправи деканът на Факултета по химия и фармация, проф. д-р Анела Иванова, която разкри постиженията на българските химици в областта на дизайна на биосъвместими системи за доставка на лекарства. Д-р Александра Камушева, секретар на организационния комитет на Празника на химията, който се провежда всяка година с подкрепата на РУО София-град, запозна присъстващите с традициите и приносите на този конкурс в развитието на млади таланти в областта на природните науки.

На 6 юли (четвъртък) в конферентната зала на Националния център за полярни изследвания се проведе Денят на Антарктика. Събитието бе открито от проф. Христо Пимпирев, който представи една различна Антарктика. Учители и ученици се запознаха с мащабните изследвания и перспективите на проекта „От полюс до полюс“ 2022-2025.

Заключителният интердисциплинарен ден (7 юли) се реализира чрез координацията на учител от НПМГ. Лектори от МУ-София и различни институти на БАН (Институт по Молекулярна биология „Акад. Румен Цанев“, Институт по физиология на растенията и генетика и Институт по информационни и комуникационни технологии) откликнаха на поканата на д-р Галя Петрова и засегнаха многообразни теми – от съвременната генетика и борбата с болестта на Алцхаймер, през игрите в час и евристичните методи за решаване на задачи, до проблема с космическите отпадъци.

Събитието се превърна в прекрасен пример за отлично взаимодействие училище-университет-наука и иновации, сплотени в едно със съдействието на РУО София-град.

Още отсега организаторите се заемат за догодина с подготовката на юбилейното 30-то издание на Юлската лектория. Часът и мястото на срещата са известни – първата седмица на месец юли 2024г. във Факултетите по природни науки на СУ „Св. Климент Охридски“ и Националния център за полярни изследвания.