Мащабен проект стартират НСА, ГДПБЗН – МВР, СО на БЧК и РУО – София-град

Споразумение за сътрудничество и взаимодействие подписаха, днес, Национална спортна академия „Васил Левски“, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР, Столичната организация на Българския червен кръст и Регионалното управление по образование – София-град.
С този акт четирите институции дадоха началото на мащабен проект, чиято основна идея е да се изгради система за подготовка на ученици от I до XII клас за дейности, свързани с повишаване на знанията и уменията за пожарна безопасност, защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и за оказване на първа помощ на пострадали при възникване на произшествия от такъв характер.
На официалната церемония в НСА документът бе парафиран от ректора, проф. Николай Изов, гл. комисар Николай Николов – директор на ГДПБЗН-МВР, г-жа Петранка Недялкова – директор на СО на БЧК и г-жа Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град.
Проф. Изов изрази пред присъстващите задоволството си от факта, че Академията е домакин на такова изключително събитие и сподели надеждата, че с помощта на министерството на образованието проектът ще прерасне в национален, за да може в пълна степен той да изпълни функциите на споразумението – съхраняване на здравето, на имуществото, на животите в българското училище и в образователната система, както и на населението в Република България.
„Поздравление за всички, които направиха възможен днешния ден с подписването на това споразумение. Благодаря и на експертите от нашия екип. Дано заедно, всички институции, да докараме нещата докрай. Вярвам във възможностите, знанията  и също се надявам един ден проектът да стане национален“ – заяви главен комисар Николай Николов.
Ваня Кастрева, началник на РУО София-град пожела успешно бъдеще на проекта, припомняйки отличното сътрудничество с НСА и девиза на своята институция „Заедно можем повече“. В допълнение директорът на СО на БЧК, Петранка Недялкова сподели мотото и на Софийската организация – „Заедно ще направим това, което сами не можем“, за да характеризира традиционно приятелските отношения с всички участници в проекта и убедеността си в успеха на начинанието.
„Можем и ще работим заедно в интерес на обществото и младите хора. Тази инициатива е не само интересна, тя е полезна и затова още от днес НСА започва работата си за въвеждане на учебна дисциплина, преди всичко във факултет Педагогика, както и в другите факултети в Академията, за да може действително тази полезна дейност да бъде разпространявана не само сред учителите, но и сред студентите, т.е. сред бъдещите спортни педагози“ – допълни проф. Николай Изов.
Той използва случая да покани своите партньори на събитията по честване на 80-годишнината от основаването на НСА „Васил Левски“ през 2022 година.
_