Междукултурно европейско образование

Тази тема събра партньорски училища от Хърватия, Гърция, Италия и Испания в Националната финансово-стопанска гимназия на работна среща по проект SEDIFIEE: strengthening equality, diversity and inclusion for an intercultural european education, по програма „Еразъм+” КД2 („Партньорства за училищен обмен“).

Работната програма премина през посещението на гр. Панагюрище, участието в тържествата по случай 146-тата година от Априлското въстание в местността „Оборище“, споделяне на добри практики в работата по проекти по програма „Еразъм+“ с участието на ученици и учители от СУ „Нешо Бончев“ – Панагюрище до церемония за посрещане на чуждестранните делегации в НФСГ и представяне на учебните предприятия в гимназията. Учениците от всички национални екипи презентираха своите наблюдения и изследвания по темата на работната среща „Европейски ценности“.  Сред посещенията бе и Домът на Европа, където участниците се запознаха с най-новите младежки инициативи на ЕС.

В работната среща се включиха и дейности по разработка на сценарии за етюди, свързани с различни измерения на европейските ценности и техния смисъл в живота на съвременния европеец. Сценариите бяха представени пред всички участници, а отборът-победител получи награди по време на заключителната церемония. Партньорите се запознаха с културните забележителности в центъра на София, които по-късно разпознаха в  пъзел стаи, достъпни за учениците в международни екипи чрез QR кодове.

Участниците писаха истории в платформата eTwinning, неразделна част от проекта, като създадоха 5 сюжета по темата и гласуваха онлайн, за да изберат най-добрата история.

Участниците в работната среща посетиха Деня на отворените врати в Президенството и осъществиха среща с  президента Радев. Учители и ученици прекараха няколко часа и с грижа за природата, като участваха в екипни игри, научиха за каменните реки на Витоша, разходиха се по ботаническата  алея за незрящи в местността „Дендрариум“ и се включиха в кампания за по-чиста Витоша.

Успехът на срещата не би бил същият без участието на учениците домакини от 10. и 11.клас,  които бяха отворени към предизвикателствата на общуването на чужд език, адаптивни и любопитни към новото. Седмицата създаде много нови приятелства, накара всекиго да се вгледа в себе си през различен фокус, дари с познания за други култури, разшири социалните хоризонти и очерта нови продължаващи възможности в рамките на проектната образователна дейност.

https://sedifieebg.blogspot.com/