Министърът на образованието и науката откри Лаборатория за иновации по предприемачество и финансова грамотност в 108. СУ

На  22. март 2024 г.  в 108. Средно училище „Никола Беловеждов“ в София министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри Лаборатория за иновации по предприемачество и финансова грамотност част от Национална програма „Иновации в действие“. Целта на лабораторията за иновации е  създаването на пътеводител с иновативни практики, както и изграждане на професионално-учебни общности, обединяващи съмишленици от различни образователни институции.

„Предприемаческите умения са тези, които ще дадат възможност на днешните ученици в бъдеще да упражняват различни професии, да развиват своите лидерски умения и компетентности, така че да могат да се справят с всяка ситуация в живота, а заедно с това и да работят в екип“, посочи министър Цоков и допълни, че „Предприемачеството и финансовата грамотност са важна част от уменията и ключовите компетентности за съвременните млади хора“.  На откриването на Лабораторията присъстваха началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и председателят на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет Мирослав Боршош. По време на форума се проведоха  дискусионни панели с участието на университетски преподаватели и финансови експерти.

Учениците от 11. клас на 108. СУ представиха проектите на  учебните компании и продукти, разработени от тях самите. Сред тях са подправка от 13 билки без добавена сол и консерванти, козметични продукти, изработени само от естествени материали, както и настолна игра от биоразградими материали. Учениците представиха и оригинален продукт – опаковка от разграждаща се пластмаса, която има в себе си семена. Така, когато се изхвърли, тя не замърсява природата, а се разгражда и от нея изникват растения. Ученическа фирма представи и услуга – платформа за споделено пътуване с електрически автомобили.

Освен домакините от 108. Средно училище „Никола Беловеждов“, в лабораторията по предприемачество и финансова грамотност участваха и Националната финансово-стопанска гимназия-София, СУ „Йордан Йовков“-Кърджали, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“-Хасково, Професионалната гимназия в Кубрат, СУ „Черноризец Храбър“- Пловдив, СУ „Козма Тричков“-Враца, СУ “ Св. Св Кирил и Методий“-Карнобат, СУ „Екзарх Антим I“-Казанлък и две варненски училища – Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи „Академик Благовест Сендов“ и Частно основно училище „Феникс 2020“.