Награждаване на най-добрите спортисти на 153. СУ

На 1.02.2024 г. 153. Спортно училище “Неофит Рилски“ награди най-добрите си спортисти за отминалата година и откри дългоочакваната мултифункционална спортна зала.  В момента се практикуват девет различни вида спорт: футбол, бокс, лека атлетика, джудо, волейбол, баскетбол, тенис на маса, тенис на корт и художествена гимнастика. От следващата учебна година предстои въвеждането на още три – плуване, таекуон-до и бадминтон, обяви директорът Мариана Цветкова.

Отличието за треньори на годината получиха олимпийската шампионка по бокс от олимпиадата в Токио Стойка Кръстева и Петър Илиев. Наградите им бяха връчени от директорът Мариана Цветкова. Новият кмет на столицата Васил Терзиев награди абсолютната световна шампионка по художествена гимнастика с ансамбъла за жени, и европейска шампионка и носител на отборната световна титла за 2023г. Радина Томова.

Д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието София-град, изпрати поздравление за отличните резултати и работа на преподавателите и учениците на  153. Спортно училище “Неофит Рилски“.

На второ място в класацията бе отличен Ангел Димитров, носител на сребърен медал на световното първенство по бокс. За заслуженото трето място в класацията, награда получи Дамян Аврамовски, европейски шампион на сингъл и двойки в тенис на корт, заемащ първо място в българската ранглиста, първа ракета до 12. години в националния отбор. Четвъртото място е за Янко Илиев, достигнал трето място на световно първенство. В класацията на пето място бе отличена Снежана Граматикова, която е републикански шампион за девойки и жени по джудо. Шестото място в класацията заеха шампионите от европейското първенство по бокс – Камелия Желязкова, Роберта Хаджийска, Алейна Мехмед и Георги Гълъбов – трето място на европейското първенство. Седмото място е за джудистката Моника Ценева – републикански шампион и носител на сребърен медал на балканско първенство. Определена като “чудо“ в този спорт.  На осмото място в класацията е Явор Враголомски, най-добрият лекоатлет, бронзов медалист в многобоя за момчета на националния шампионат. Девети е републиканският шампион по бокс Георги Запринов, завоювал девето място на европейско първенство. Деница Живкова е отличена в спорта тенис на маса като участник в турнир – квалификация за национален отбор без загубена среща – 1. място.

За отбор на годината бе отличен баскетболният тим, заел първо място в държавния шампионат и първо място в Купа на България.

Наградените получиха еднократни стипендии за високи спортни постижения. Кметът на София господин Васил Терзиев лично награди всеки от тях.

С тържествен водосвет бе открита обновената спортна зала – сбъднат проект по Програмата за реновиране и основен ремонт на физкултурни салони на МОН. Дългоочакваната мултифункционална спортна зала се състои от два физкултурни салона, четири съблекални и два санитарни възела. Училището е предвидило и помещение за възстановителни процедури. Общата стойност на ремонта е 350 000 лв., от които по проекта са 114 000 лв., а по проект на район Надежда, Столична община бе направен ремонт на покрива на салона на стойност 92 000 лв. Училището е дофинансирало от бюджета си сумата от 120 000 лв. Изградено е пожароизвестяване и видеонаблюдение извън общата стойност на ремонта – отново от бюджета на училището. Столичният кмет Васил Терзиев обнадеждиха присъстващите с уверение за съдействие за бъдещо саниране на училищната сграда.

В присъствието на учители, директори на столични училища, треньори, ръководители на спортни клубове и ученици, тържеството бе открито с химна на училището. След това гостите се насладиха на изпълнението на гимнастичките от Спортния клуб по художествена гимнастика “Локомотив“ София, с треньор златното момиче – Катрин Велкова. В тържеството взе участие и Фолклорен клуб “Заведи оро“, с ръководител Валерия Филкова. Вълнуващо бе и изпълнението на учениците от 7.а клас.