Национална олимпиада по география и икономика 19.04 – 21.04.2024 г., гр. София

На 19.04.2024 г. в зала „Проф. Марин Дринов” в БАН се състоя официалното откриване на Националния кръг на XX Национална олимпиада по география и икономика. Официални гости на събитието бяха д-р Емилия Лазарова – заместник-министър на образованието и науката, професор, член-кореспондент на БАН Николай Милошев, Константин Павлов – кмет на столичния район „Лозенец”  и др. Гостите и участниците в олимпиадата бяха поздравени от д-р Лазарова, д-р Кастрева и доц. д-р Патарчанова.

Тържественото откриване на олимпиадата стартира с изпълнение на националния химн, съпроводено и от музикални поздрави от училищния хор на 6. ОУ „Граф Игнатиев“, балерини от Балетно студио „Джулия Ромеова“ и дуетът Явор и Мира – ученици в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“.

На 20.04.2024 г., при перфектна организация и съдействие от страна на Ивайло Ушагелов – директор на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“ и училище домакин, 126 ученици от VII до XII клас от цялата страна премериха знания и умения в предварителен писмен изпит и мултимедиен тест, а на 21.04.2024 г. учениците от VIII до XII клас – и в писмен отговор на географски въпроси по теми, публикувани на сайта на Международната олимпиада по география IGeo.

На 20.04.2024 г. с любезното съдействие на младите екскурзоводи от Първа английска езикова гимназия и студенти от геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ участниците в олимпиадата посетиха  ОКИ „Музейко“, като направиха и пешеходна обиколка на центъра на гр. София в свободното си време.

На официалното закриване на Национална олимпиада по география и икономика присъстваха д-р Емилия Лазарова – заместник-министър на образованието и науката и д-р Ваня Кастрева – началник на РУО – София-град, които връчиха медалите, грамотите и предметните награди, съвместно с директора на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“.

И тази година най-добрите четирима участници в Националния кръг ще имат възможност да представят България на международната олимпиада по география в Дъблин, Ирландия.