На 24 май децата на Банкя съчетаха празника на буквите с инициативата на РУО – София-град – „Софийски дни на четенето“

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност учителите и учениците от трите учебни заведения на територията на град Банкя – 78. СУ „Христо Смирненски“, Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и от детска градина „Изворче“, отбелязаха заедно празника и се присъединиха към Софийските дни на четенето със своите стихове, авторски текстове и песни. Главен координатор и домакин на грижливо подготвеното събитие бе администрацията на район „Банкя“. На тържеството присъстваха много родители, жители и гости на курортния град, за които  тържествената програма на учениците беше истинска наслада.

Стиховете на Вазов и Никола Фурнаджиев се редяха заедно с песните на най-малките ученици, които с радост възпяваха чудните букви, сътворени от славянските първоучители. Редове от „Азбучна молитва“ на Константин Преславски и фрагменти от трактата „За буквите“ на Черноризец Храбър прозвучаха както на съвременен език, така и на старобългарски, в изпълнението на шестокласниците, осмокласниците и деветокласниците на 78. СУ – за радост на гости, учители и родители. Хорово прозвуча и глаголицата в автентичен и в съвременен вариант.

Най-малките ученици рецитираха и пяха така, че спечелиха заслужените одобрителни възгласи на своите родители и близки.

Много ученици се включиха в конкурса за есе на тема „Светлината на писмената“ и получиха признанието на авторитетното жури.

Естествен завършек на това тържество бяха изпълненията на талантливите деца на Банкя, чиито възторжени гласчета наситиха въздуха с най-прекрасните емоции за този ден!